Minimálny dôchodok? Ak splníte podmienky. A prečo 30 odpracovaných rokov nestačí?

Nárok na tento druh penzie má človek, ktorý dosiahol penzijný vek a odpracoval minimálne tridsať kvalifikovaných rokov a suma jeho riadneho starobného dôchodku nedosahuje penzijné minimum za daný počet odpracovaných rokov.

18.07.2022 06:00
dôchodok, penzia, dôchodca, penzista Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Poberateľ, ktorého dôchodok je nižší ako zákonom stanovený minimálny dôchodok, bude poberať penzijné minimum.

Suma minimálneho dôchodku sa od januára tohto roku opäť nemenila. Sú tak už druhý rok zmrazené po ich výraznom navýšení bývalou vládnou koalíciou, ktorá ich rast nadviazala na priemernú mzdu.

Budúcemu penzistovi sa tak valorizuje jeho pôvodne vypočítaný dôchodok (o 1,3 %). Sociálna poisťovňa ho porovná s výškou minimálneho dôchodku. Ak je jeho starobný dôchodok aj po valorizácii nižší ako minimálny dôchodok, dôchodcovi sa bude vyplácať starobný dôchodok zvýšený na sumu minimálnej penzie.

manželia, seniori, figúrky, mince, euro Čítajte viac Porastú od januára minimálne dôchodky? Tu je odpoveď!

Príklad

Pánovi Petrovi, ktorý požiadal o priznanie starobného dôchodku, Sociálna poisťovňa vypočítala dôchodok v sume 275 eur. Tento mu vzápätí zvýšila o percento valorizácie, teda o 3,60 eura (1,3 %). Jeho starobný dôchodok je tak v sume 278,60 eura mesačne. Peter ale odpracoval 43 rokov, z toho kvalifikovaných 40. Sociálna poisťovňa porovná sumu jeho penzie s minimálnym dôchodkom a keďže Peter splnil aj ostatné podmienky, začne mu vyplácať penziu zvýšenú na penzijné minimum. Za 40 kvalifikovaných rokov je minimálna penzia 378,50 eura. Pán Peter tak bude dostávať 378,50 eura mesačne.

Video
Ide o peniaze: Ako mať na dôchodku o 100 eur viac? Poradí Pavel Škriniar, investičný analytik spoločnosti Swiss Life Select. Premiéra 13. 7. 2022.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálny dôchodok