Pri odchode do penzie vám patrí odchodné aj odstupné. Aké? Pozrite si príklady!

Človek, ktorý dosiahne dôchodkový vek a aj požiada o penziu, môže aj naďalej pracovať. Žiaden zákon súbežné poberanie dôchodku a zamestnanie nezakazuje.

14.07.2022 06:00
dôchodok, dôchodca, dokumenty, doklady,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak penzista pracuje popri penzii, zvyšuje si tým zároveň svoj dôchodok. Ten mu potom Sociálna poisťovňa zvýši automaticky vždy v januári.

Ak teba budete ako penzista pracovať, o zvýšení svojho dôchodku za prácu dostanete písomné rozhodnutie o novej výške dôchodku zo Sociálnej poisťovne vždy do 31. marca a následne dostanete aj doplatok na dôchodku za obdobie od 1. januára. Ak si budete privyrábať na dohodu a váš príjem bude do 200 eur mesačne, nemusíte platiť žiadne odvody, ale zvyšovať sa nebude ani vaša penzia.

Video
Kedy máte nárok na odchodné a kedy na odstupné, vysvetľuje Katarína Kasalová (advokátska kancelária MPH - odvysielané 9. 7. 2021.)

Môže penzista o zvýšenie dôchodku požiadať hneď, ako prestane pracovať? Ak pracujúci dôchodca prestane pracovať a dôchodkové poistenie mu zanikne počas roka, od nasledujúceho dňa po zániku tohto poistenia môže neformálnou žiadosťou (listom) požiadať o zvýšenie dôchodku. V takomto prípade netreba čakať na iniciatívu Sociálnej poisťovne. Neformálna žiadosť musí obsahovať údaje (meno, priezvisko, rodné číslo, adresu), predmet žiadosti, teda o čo dôchodca žiada (o zvýšenie dôchodku za obdobie od 1. januára do dňa zániku poistenia) a tiež odkedy to žiada (od nasledujúceho dňa po zániku poistenia). Podpísanú žiadosť treba zaslať na adresu ústredia Sociálnej poisťovne. Takto možno o zvýšenie starobného dôchodku požiadať v kalendárnom roku len raz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia