Invalidný dôchodok aj plat? Nie je to nemožné

Mnohí invalidní dôchodcovia majú obavy, že ak začnú pracovať, stratia nárok na výplatu invalidného dôchodku. Ak sa poberateľ invalidného dôchodku zamestná, o invalidný dôchodok nepríde. Invalidní dôchodcovia totiž môžu pracovať a zároveň poberať invalidný dôchodok.

03.08.2022 12:00
žena, vozík, invalid, vozíčkar Foto:
Ilustračné foto.
debata (21)

Zákon o sociálnom poistení ani iný právny predpis neobmedzuje nárok na výplatu, ani výšku tohto dôchodku z dôvodu, že takýto dôchodca pracuje. Invalidný dôchodok neobmedzuje ani výška jeho príjmu. Poberateľ invalidného dôchodku môže vykonávať primeranú zárobkovú činnosť taktiež bez ohľadu na to, aká výška miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť mu bola priznaná. Ak to zdravotný stav invalidného dôchodcu umožňuje, môže pracovať, pričom pri niektorých druhoch ochorení podmieňujúcich invaliditu je práca lekársky odporúčaná ako jedna z foriem terapie. U mnohých, najmä psychických ochorení, je fyzická aktivita veľmi priaznivá pre zdravotný stav a pre udržanie dlhodobej stabilizácie ochorenia.

Takže fakt, že ste poberateľom invalidného dôchodku, nie je prekážkou v práci. Ak to váš zdravotný stav dovoľuje. Zákon nestanovuje ani maximálnu výšku príjmu, ktorý môže zarobiť. Invalidita nemôže byť ani dôvodom na výpoveď od zamestnávateľa. Ak by zamestnávateľ na výpovedi trval, musela by byť splnená podmienka, že zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu.

vozíčkar, hendikep, invalid Čítajte viac Invalidita či hendikep? Jedno však nevylučuje druhé

Od apríla je prepúšťanie invalidných, respektíve zdravotne znevýhodnených ľudí jednoduchšie. Podľa rezortu práce tento návrh zasahuje do Zákonníka práce len minimálne, a teda neznamená ľahšie prepúšťanie, ale cieľom je zrýchliť procesy rozhodovania úradov práce. „Kým v minulosti mal úrad lehotu 30 až 90 dní, aby odsúhlasil výpoveď zamestnanca so zdravotným postihnutím, po novom na to bude mať úrad práce len sedem pracovných dní,“ píše sa v stanovisku rezortu práce.

Ak invalidný dôchodca dosiahne dôchodkový vek, môže požiadať o starobný dôchodok a popri jeho poberaní aj pracovať. Ak po istom čase pracovať prestane, môže požiadať o zvýšenie penzie za odpracovaný čas.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #invalidný dôchodok