2023: Penzijný systém sa opäť zmení. Do penzie sa pôjde neskôr, nové penzie budú nižšie

Od januára by mali v penzijnom systéme nastať veľké zmeny. Dôchodkový vek sa opäť predĺži, do penzie budú môcť ísť ľudia po 40 odpracovaných rokoch, ale s podmienkami. Novinkou bude takzvaný rodičovský dôchodok, zmena čaká aj jednu dôležitú veličinu, ktorá každoročne zvyšuje novopriznané dávky.

25.07.2022 06:00
senior, dôchodca, penzista Foto:
Ilustračné foto.
debata (197)

Navrhovaná zmena 1. piliera by mala zlepšiť dlhodobú udržateľnosť slovenských verejných financií približne o 1 miliardu eur alebo 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne. Oproti pôvodnému návrhu to predstavuje zlepšenie približne o 205 miliónov eur ročne. Konštatovala to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Zároveň však upozornila, že v prvých rokoch bude reforma deficitná, uvádza sa v správe TASR. „Najbližších 13 rokov bude pre verejné financie predstavovať voči pôvodnému návrhu síce polovičnú, ale naďalej stále negatívnu dodatočnú záťaž. Tá vznikne hlavne zavedením rodičovského bonusu,“ priblížila rada. Vyčíslila, že napríklad v roku 2023 si táto úprava vyžiada náklady 253 miliónov eur, v porovnaní s 567 miliónmi eur v odhade pôvodného návrhu.

senior dôchodca seniori dôchodcovia Čítajte viac Dôchodky od januára porastú o dvojciferné číslo. Nie však všetkým! Komu sa penzia nezvýši?

Podľa ministra práce Milana Krajniaka je prioritou jeho rezortu odstrániť nespravodlivosť pri vyplácaní dôchodkov rodičov, ktorí vychovali svoje deti a práve za toto obdobie majú krátenú výšku svojho dôchodku. Pomoc vo forme rodičovského bonusu dokáže odstrániť túto nespravodlivosť a umožní pracujúcim deťom prispieť na dôchodok ich rodičov.

Rodičovský bonus bude ďalší dôchodok, ktorý môžu seniori poberať popri starobnej penzii. Vyplácať ho bude Sociálna poisťovňa automaticky už od roku 2023. Pokiaľ si dieťa vyberie, že chce rodičovský bonus dávať svojim pestúnom, bude mať možnosť oznámiť to do konca októbra 2022. Ak dieťa nebude chcieť venovať časť svojich odvodov nikomu, rovnako to oznámi do konca októbra 2022.

penzia, dôchodok, dôchodca, penzista Čítajte viac Dôchodok: Ako sa pripraviť? Bez akých dokladov ho nedostanete? Čo robiť, aby sa odchod do penzie nestal nočnou morou!

„Rodičovský bonus znižujeme a zavádzame mu strop. Po novom bude môcť každý pracujúci presunúť v prospech svojich rodičov 1,5 % + 1,5 % zo svojich zaplatených odvodov. Rodičovský bonus nezvýši samotnú výšku odvodov a zároveň nebude mať vplyv ani na výšku budúceho dôchodku detí. Schválený návrh ráta maximálne z 1,2-násobkom mesačnej hrubej mzdy dieťaťa," uviedol minister Krajniak.

Dôchodkový vek sa bude opäť odvíjať od strednej dĺžky života. „V súčasnosti sa vek odchodu do dôchodku riadi zaužívanou tabuľkou. Po novom dôjde k jej zrušeniu a nadviazaniu dôchodkového veku na strednú dĺžku života. Táto zmena stabilizuje výplatnú fázu dôchodkov, pretože ľudia strávia na dôchodku v priemere rovnaké obdobie, čo bude mať pozitívny vplyv na dlhodobú udržateľnosť dôchodkového systému,“ píše sa v správe tlačového odboru rezortu práce.

Video
Ide o peniaze: Ako mať na dôchodku o 100 eur viac? Poradí Pavel Škriniar, investičný analytik spoločnosti Swiss Life Select. Premiéra 13. 7. 2022.

Ministerstvo navrhlo zmenu dôchodkového veku ako súbor opatrení, kde je jednou z možností odísť do dôchodku po 40 odpracovaných rokoch. Táto zmena je určená najmä pre ľudí, ktorí nedokážu vykonávať svoju prácu do vysokého veku, ale, naopak, začali pracovať pomerne skoro. „Každý človek, ktorý sa rozhodne odísť do dôchodku za týchto podmienok, bude mať penziu krátenú o 0,3 percenta za každý mesiac, o ktorý odíde do penzie skôr,“ uvádza rezort práce. Rozpočtová rada v návrhu víta sprísnenie podmienky poberania predčasného dôchodku jeho nadviazaním na minimálny dôchodok, čo by malo znížiť pravdepodobnosť, že predčasné dôchodky budú dotované ostatnými prispievateľmi.

Zásadnou zmenou prejde aj jedna z dôležitých veličín, vďaka ktorej sú novopriznané penzie vyššie – aktuálna dôchodková hodnota (ADH). Tá dnes rastie o sto percent priemerného príjmu. Pre udržateľnosť celého systému dôjde k spomaleniu rastu na 95 percent. Dôchodkovú hodnotu určuje každý rok Sociálna poisťovňa. „Úprava výšky ADH výrazne zlepší udržateľnosť dôchodkového systému a zároveň reaguje na požiadavku Európskej únie, ktorá požadovala zlepšenie verejných financií o 1,8 %. Dôchodková reforma ministerstva práce ide nad rámec a navrhuje zlepšenie udržateľnosti verejných financií o 2,4 % HDP v horizonte 50 rokov,“ dodáva tlačový odbor.

© Autorské práva vyhradené

197 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok