Kedy do penzie: Koľko rokov sa započíta do odpracovaných? Otázky a odpovede

Za akých okolností by som sa mohol uchádzať o predčasný dôchodok? Koľko rokov sa mi započíta ako odpracovaných na výpočet dôchodku, keď som na invalidnom dôchodku? Prinášame otázky a odpovede.

02.08.2022 06:00
dôchodok, penzia, dôchodkyňa Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

V auguste dosiahnem 61 rokov, manželka zomrela ako invalidná dôchodkyňa. Mám nárok na započítanie 4 detí na skorší odchod do dôchodku?

Muž má nárok na zohľadnenie výchovy dieťaťa len vtedy, ak ju nie je možné zohľadniť žene. Ak žena zomrela pred dosiahnutím dôchodkového veku a výchova detí jej nebola zohľadnená, z dôvodu smrti ženy je možné výchovu dieťaťa na určenie dôchodkového veku zohľadniť mužovi.

Tento rok v septembri budem mať 60 rokov. Za akých okolností by som sa mohol uchádzať o predčasný dôchodok a mám odpracovaných viac ako 40 rokov?

Poistenec narodený v roku 1962 dosiahne dôchodkový vek dovŕšením veku 63 rokov a 4 mesiace. O predčasný starobný dôchodok môžete požiadať najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku. Novela zákona o sociálnom poistení, ktorá rieši dôchodok za 40 odpracovaných rokov, ešte nebola schválená a nebola uverejnená v Zbierke zákonov SR, preto sa k tejto časti otázky nemôžeme vyjadriť.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #valorizácia dôchodkov