Pokračovanie článku: Kedy do penzie: Koľko rokov sa započíta do odpracovaných? Otázky a odpovede

Kedy môžem ísť do predčasného dôchodku a kedy do normálneho? Dá sa spätne doplatiť sociálne poistenie a ak áno, aká suma? Som narodená 26. júla 1963.

Podľa súčasne platných právnych predpisov poistenka, ktorá nevychovala žiadne dieťa a je narodená v roku 1963, dosiahne dôchodkový vek dovŕšením veku 63 rokov a 6 mesiacov, teda 26. januára 2027. Nárok na starobný dôchodok vzniká dovŕšením dôchodkového veku. O predčasný starobný dôchodok môžete požiadať najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku. V prípade, že máte na mysli doplatenie poistného na dôchodkové poistenie, súčasná právna úprava to umožňuje. Bližšie informácie o období a sume doplatenia vám poskytnú v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste bydliska.

V januári mi bol priznaný starobný dôchodok v sume 107 eur, zdá sa mi to málo. Sociálna poisťovňa mi započítala 26 rokov aj tri deti.

Suma dôchodku sa vypočíta tak, že sa vynásobí obdobie dôchodkového poistenia priemerným osobným mzdovým bodom a aktuálnou dôchodkovou hodnotou. Obdobie dôchodkového poistenia sa hodnotí po skončení povinnej školskej dochádzky do posledného dňa pred dňom dovŕšenia dôchodkového veku. Poistenci, ktorí sú povinne dôchodkovo poistení väčšiu časť svojho produktívneho obdobia, v súčasnosti získavajú viac ako 40 rokov poistenia. Zárobky sa hodnotia spravidla od roku 1984 do posledného roka pred rokom, v ktorom vznikol nárok na dôchodok. Vo všeobecnosti platí, že čím dlhšie poistenec, resp. zamestnávateľ za poistenca platí poistné a z čím vyšších vymeriavacích základov, tým je suma dôchodku vyššia.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #valorizácia dôchodkov