Chcete si zvýšiť dôchodok?

Ako si presunúť dôchodkové úspory v II. pilieri a zarobiť si tak na vyššiu penziu? Najväčšou prekážkou pri zmene správcu dôchodkových úspor je nájsť si čas a vôľu získať akceptačný list.

27.07.2022 11:29
dochodca, penzista, laptop, notebook Foto:
Ilustračné foto.
debata

Akceptačný list je základnou podmienkou na presun druhopilierových úspor do inej spoločnosti.Samotné získanie tohto dokumentu je pritom veľmi rýchle, rovnako ako aj vypísanie zmluvy. "Jeho vydanie je bezplatné, pokiaľ dôchodkové úspory boli počas uplynulých dvanástich mesiacov pod správou iba jednej dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Ak od posledného prestupu uplynul čas kratší ako jeden rok, prestup vás vyjde na 16 eur, " hovorí Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select.

Získať ho môžete osobnou návštevou pobočky Sociálnej poisťovne, kde vám ho vydajú na počkanie. Stačí mať so sebou len preukaz totožnosti. Druhou možnosťou je využiť elektronický prístup cez portál verejnej správy www.slovensko.sk. V prvom prípade bude mať človek v rukách papier, v druhom mu do elektronickej schránky na portáli príde jeho elektronická verzia.

Elektronická verzia nie je intuitívna, ako návšteva pobočky. Treba sa prekliknúť cez „Všeobecná agenda“, ako poskytovateľa služby zvoliť „Sociálna poisťovňa“ a v poli „Elektronický dokument“ napísať žiadosť o akceptačný list. Následne treba žiadosť elektronicky podpísať. Sociálna poisťovňa má na svojej stránke zverejnený postup na získanie akceptačného listu cez portál slovensko.sk.

Video
Ide o peniaze: Ekonóm Ján Šebo o tom, ako mať čo najvyšší dôchodok z II. piliera. Premiéra 19. 1. 2022.

Akceptačný list a nová zmluva

Najdôležitejším údajom z akceptačného listu je jeho číslo. Nie je teda potrebné prikladať k zmluve dokument. Číslo sa zapisuje do príslušnej kolónky v rámci bežnej zmluvy. V podstate rozdiel medzi novou a prestupovou zmluvou je iba v doplnení čísla akceptačného listu. Zmluva o starobnom dôchodkovom sporení môže byť papierová ale i elektronická.

Sprostredkovatelia spoločnosti Swiss Life Select Slovensko môžu II. pilier uzatvárať cez klientky portál FiLiP, v ktorom vám stačí podpísať zmluvu v telefóne, na tablete či v počítači.

Venujte pozornosť výberu fondov

Trochu zamyslenia si vyžaduje určenie investičnej stratégie. Môžete si určiť, v akom pomere medzi garantovanú a negarantovanú stratégiu sa má rozdeliť majetok v druhom pilieri a tiež v akom pomere sa majú rozdeliť nasledujúce príspevky. Tieto dva pomery nemusia byť totožné.

Kto hľadá svoju zlatú strednú cestu cez kombináciu fondov, môže svoj majetok alebo nové príspevky rozdeliť iba medzi garantovaný a jeden z negarantovaných fondov. Nie je možná kombinácia troch a viacerých fondov ani kombinácia negarantovaných fondov.

Ako sa rozhodnúť pre správcovskú spoločnosť?

Ktorú spoločnosť si vybrať a ktoré fondy uprednostniť? Značka správcu dôchodkových úspor je prvé kritérium. Dá sa rozhodnúť podľa šírky ponuky investičných stratégií jeho fondov i skúseností či spokojnosti s úrovňou služieb danej finančnej skupiny. Dosahovaná výkonnosť nie je zárukou budúcich výnosov, no pri porovnateľných až totožných investičných stratégiách sa dá orientovať aj podľa nej.

Výber konkrétneho dôchodkového fondu súvisí s dĺžkou času odchodu na dôchodok i vnímaní investičného rizika. Kým investičnému riziku treba porozumieť a pochopiť, že s pribúdajúcim trvaním sporenia sa riziko znižuje, pri veku sporiteľa sú legislatívne obmedzenia. Mladí sporitelia môžu mať v negarantovaných fondoch celý majetok, s pribúdajúcimi rokmi zákon nariaďuje zvýšenie podielu garantovaného fondu. Na vlastnú žiadosť to však môžete zmeniť.

Správne sporenie na dôchodok má zásadný vplyv na životnú úroveň v jeseni života. Venovať úvahe o umiestnení dôchodkových úspor pár minút, či nechať si vysvetliť princípy a fungovanie druhého piliera môže pomôcť k dosiahnutiu dôchodku podľa vlastných predstáv.

debata chyba
Viac na túto tému: #úspory #dôchodok