Deti zlepšia penzie svojich rodičov. Nie však všetky. Koho sa rodičovský bonus týkať nebude?

Vedeli ste, že na 4. júlovú nedeľu pripadá Medzinárodný deň rodičov a že si ho pripomíname už od roku 1994? V tom roku totiž vtedajší americký prezident Bill Clinton podpísal uznesenie pre uznanie a podporu úlohy rodičov pri výchove detí. Rodičia sú každodennými vychovávateľmi a životnými vzormi, ktorí si zaslúžia našu úctu, vďaku a rešpekt za ich odovzdanosť, starostlivosť, hodnoty a rady.

03.08.2022 06:00
opatrovanie, radosť, invalidný vozík Foto:
Ilustračné foto.
debata (40)

Pracujúce deti však už od januára budúceho roku budú môcť zlepšiť penziu svojich rodičov. Nárok na rodičovský dôchodok by mal mať každý starobný a invalidný dôchodca po dovŕšení dôchodkového veku, ktorý má pracujúce dieťa, ktoré platí poistné na starobné poistenie (vrátane tzv. poistencov štátu).

Práve rodičia vychovávajúci deti majú preukázateľne nižšie dôchodky ako bezdetní ľudia. Výšku penzie nepriaznivo ovplyvňuje materská dovolenka, ale aj čas, ktorý rodič venuje svojim potomkom, nie kariére. A to by malo byť už od januára inak. Zásadnú zmenu v tomto systéme prináša tzv. rodičovský bonus.

ibo sutaz Dávame do pozornosti Nepremeškajte možnosť vyhrať kosačku v hodnote 599 €

„Rodičovský bonus bude ďalší dôchodok, ktorý môžu seniori poberať popri starobnom dôchodku. Vyplácať ho bude Sociálna poisťovňa automaticky, a to podľa údajov v registri fyzických osôb pre biologického rodiča a osvojiteľa. Pokiaľ si dieťa vyberie, že chce rodičovský bonus dávať svojim pestúnom, bude mať možnosť toto rozhodnutie oznámiť Sociálnej poisťovni, ktorá podľa neho prispôsobí vyplácanie rodičovského dôchodku. Rovnakú možnosť dostane každá osoba, ktorá sa rozhodne neprispievať svojim rodičom vo forme rodičovského bonusu,“ uvádza tlačový odbor rezortu práce vo svojej tlačovej správe.

„Prioritou rezortu práce je odstrániť nespravodlivosť pri vyplácaní dôchodkov rodičov, ktorí vychovali svoje deti a práve za toto obdobie majú krátenú výšku svojho dôchodku. Pomoc vo forme rodičovského bonusu dokáže odstrániť túto nespravodlivosť a umožní pracujúcim deťom prispieť na dôchodok ich rodičov. Každý pracujúci bude mať možnosť presunúť v prospech dôchodku svojich rodičov 1,5 % + 1,5 % zo svojich zaplatených odvodov. Rodičovský bonus nezvýši samotnú výšku odvodov a zároveň nebude mať vplyv ani na výšku budúceho dôchodku detí,“ dodal rezort práce.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #rodičovský bonus