Pokračovanie článku: Ako zvýši rodičovský bonus vašu penziu od januára? Tu sú príklady

Prečo rodičovský bonus?

Príklad budúcich dôchodkýň, napríklad Danky a Janky

Danka a Janka pracujú celý život ako účtovníčky v tej istej firme. Danka sa vydala a vychovala dve deti. Janka sa vydala, ale zostala bezdetná. Danka a Janka pôjdu v roku 2023 do dôchodku. Podľa súčasných pravidiel bude mať bezdetná Janka dôchodok 712 eur, pričom Danka, ktorá vychovala dve deti, bude mať mesačný dôchodok o 80 eur nižší, teda 632 eur. Danka tak bude mať na dôchodku ročne takmer o tisíc eur (960 eur) menej. Pritom oba dôchodky sú platené z odvodov, ktoré platia Dankine pracujúce deti.

Reč čísiel je jasná. Čím viac detí máte, čím viac prispejete na dôchodky iným, tým bude váš dôchodok nižší, tým bude vaša životná úroveň v starobe nižšia.

Príklad budúcich dôchodkýň Emky a Zdenky

Kaderníčky Emka a Zdenka sú samoživiteľky a pracujú celý život v tom istom kaderníckom salóne. Emka vychovala ako samoživiteľka tri deti, pretože jej zomrel manžel. Zdenka sa nevydala a ostala bezdetná. Obe pôjdu v roku 2023 do dôchodku. Podľa súčasných pravidiel bude mať bezdetná Zdenka dôchodok 712 eur, pričom Emka, matka, ktorá vychovala tri deti, bude mať dôchodok o 184 eur nižší, teda 528 eur mesačne. Pritom oba dôchodky sú platené z odvodov, ktoré platia tri Emkine pracujúce deti.

V dnešnej situácii mať deti znamená, že pomôžete všetkým seniorom, ale na úkor samého seba. Práve rodičia vychovávajúci deti majú porovnateľne nižšie dôchodky ako tí bez nich. Výšku dôchodku nepriaznivo ovplyvňuje materská dovolenka, ale aj čas, ktorý rodič radšej venuje svojim potomkom ako kariére.

Rozhodnutie mať dieťa teda má svoju „cenu“. Matka, ktorej sa narodí dieťa a ostáva sa oň s láskou aj niekoľko rokov doma starať, napreduje v zamestnaní pomalšie. A preto má – niekedy aj celý pracovný život – nižší plat. A v dôsledku toho má nevyhnutne nižší dôchodok.

Zdroj: rodicovskybonus.sk

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #rodičovský bonus