Rodičovský bonus: Musím oň požiadať? Čo robiť v prípade, ak dieťa nechce prispieť? Otázky a odpovede

Musím o rodičovský bonus niekde požiadať? Som dieťa a nechcem, aby z mojich odvodov šiel rodičovský bonus rodičom. Čo musím urobiť? Vychovali ma starí rodičia, môžem prispievať aj im? Otázky a odpovede v súvislosti s rodičovským bonusom.

05.08.2022 06:00
senior, dôchodca, úsmev, Foto:
Ilustračné foto.
debata (129)

Kto môže venovať rodičovský bonus svojim rodičom na dôchodku?

Rodičovský bonus bude vyplácať Sociálna poisťovňa rodičom detí, ktoré pracujú a zo mzdy platia odvody do Sociálnej poisťovne plus rodičom ľudí, za ktorých platí poistné na dôchodkové poistenie štát. Dostanú ho aj rodičia dobrovoľne dôchodkovo poistených osôb.

Musím o rodičovský bonus niekde požiadať?

Nie. Rodičovský bonus bude seniorom priznaný automaticky. Dieťa ale bude mať možnosť požiadať o zrušenie jeho vyplácania.

Prečo je súčasná výška dôchodkov nespravodlivá?

Matka, ktorá ostáva s dieťaťom na materskej a ďalej sa venuje jeho výchove zarába výrazne menej a dôchodok sa jej vypočíta z nižšieho príjmu. V dôsledku toho majú rodičia, ktorí vychovávajú deti, oveľa nižší dôchodok ako bezdetní. Napriek tomu práve pracujúce deti sú tie, ktoré platia dôchodky všetkých.

2023, 2022 Čítajte aj Penzie 2023: Ako sa vám zvýši dôchodok? Zistíte to jednoducho, vďaka našej kalkulačke!

O koľko sa zvýši dôchodok ľuďom s rodičovským bonusom?

Vďaka rodičovskému bonusu budú mať matky alebo otcovia na starobnom dôchodku vyšší dôchodok minimálne o desiatky až stovky eur ročne. Výška rodičovského bonusu závisí od toho, koľko peňazí odvádza pracujúce dieťa rodiča do Sociálnej poisťovne.

129 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #rodičovský bonus