Penzijný systém je ako labyrint. Je možné ho pochopiť? Tu je návod

Viac ako milión sedemstotisíc dôchodkov vypláca každý mesiac Sociálna poisťovňa vyše 1,4 milióna ľuďom s nejakým druhom dôchodku. Je možné sa vyznať v labyrinte penzijného systému? Prečo je taký komplikovaný?

15.08.2022 10:00
dôchodca, dôchodok, senior, pár Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Starobný, predčasný, minimálny, invalidný či pozostalostný. Dôchodky, z ktorých každý má iné podmienky aj iný účel. Tak napríklad starobný dôchodok je najčastejšie vyplácanou penzijnou dávkou a dostáva ho viac ako milión Slovákov. Nárok naň má každý, kto dosiahne dôchodkový vek a odpracuje aspoň 15 rokov. Ak poistenec podmienky nespĺňa, jeho žiadosť bude zamietnutá. Čím viac rokov odpracujete a čím viac zarábate, tým vyššia môže byť aj vaša budúca penzia. Ak človek odpracoval 20 rokov a zarábal priemernú mzdu, jeho penzia bude približne 302 eur, ale ak za rovnakých podmienok odpracoval 45 rokov, suma jeho penzie bude viac ako 680 eur.

dôchodca, dôchodky, valorizácia Čítajte viac Penzie 2023: Aký je postup pri zvyšovaní dôchodkov? Akú sumu dostanete, ak poberáte viac penzií? + Príklady

Za nízku mzdu však pracujú desaťtisíce ľudí desiatky rokov. Tí, ktorí splnia podmienky minimálneho dôchodku, dostanú túto dávku automaticky. Ak im totiž Sociálna poisťovňa vypočíta nízky dôchodok, posúdi aj ich nárok na penzijné minimum. Ak ich splnia, začnú dostávať starobný dôchodok zvýšený na sumu minimálneho. Za 30 rokov je penzijné minimum v sume 334,30 eura mesačne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #starobný dôchodok #invalidný dôchodok #dôchodky #minimálny dôchodok #pozostalostný dôchodok