Pokračovanie článku: Penzijný systém je ako labyrint. Je možné ho pochopiť? Tu je návod

Ak máte maximálne dva roky do dosiahnutia penzijného veku, cítite sa unavení alebo ste prišli o prácu, môžete požiadať o predčasnú penziu. „Človek, ktorý žiada o predčasný dôchodok, musí mať odpracovaných minimálne 15 rokov, do dovŕšenia dôchodkového veku mu môžu chýbať najviac dva roky a suma predčasnej penzie musí byť vyššia ako 281,40 eura. V prípade, že si poistenec sporil v II. pilieri, tak vyšší ako 1,2-násobok životného minima musí byť súčet predčasného starobného dôchodku z I. piliera a predčasného starobného dôchodku z II. piliera. Od 1. júla tak platí, že nárok na predčasný starobný dôchodok vzniká od sumy 281,40 eura mesačne. Ak bude vypočítaná výška predčasného starobného dôchodku nižšia ako táto hranica, nárok na tento druh dôchodku poistencovi nevznikne,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

2023, 2022 Čítajte viac Penzie 2023: Ako sa vám zvýši dôchodok? Zistíte to jednoducho, vďaka našej kalkulačke!

Invalidný dôchodok je dávkou, na ktorú majú nárok aj mladí ľudia. Aby ho človek dostal, musí splniť tri podmienky, a to súčasne: musí byť invalidný, má potrebný počet odpracovaných rokov a nespĺňa podmienky nároku na starobný alebo predčasný dôchodok. Človek sa stáva invalidným, ak pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav má pokles schopnosti pracovať o viac ako 40 % v porovnaní so zdravým človekom. Pokles schopnosti pracovať sa posudzuje porovnaním telesnej, duševnej a zmyslovej schopnosti poistenca s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom a telesnej, duševnej a zmyslovej schopnosti zdravej osoby. Lekár pritom vychádza z podkladov zdravotnej dokumentácie, odborných lekárskych nálezov, vyhodnocuje všetky ochorenia, ktorými osoba trpí.

Poslednou penzijnou dávkou sú pozostalostné dôchodky. Ak je pozostalý aj penzistom, môže túto dávku dostávať v takzvanom súbehu. Pozostalostný dôchodok však nie je celým dôchodkom po zomretom. Priznáva sa len 60 percent z tejto sumy. A keď je pozostalý aj starobným penzistom, vyšší dôchodok sa vypláca v plnej sume a nižší v sume jednej polovice. Ak teda pozostalý dostáva penziu v sume 400 eur a pozostalostný dôchodok Sociálna poisťovňa vypočíta v sume 200 eur, bude tento penzista dostávať svoju penziu v plnej sume a pozostalostnú dávku v sume jednej polovice. Spolu tak dostane 500 eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #starobný dôchodok #invalidný dôchodok #dôchodky #minimálny dôchodok #pozostalostný dôchodok