Predčasný dôchodok: Musíte byť bez práce a dosiahnuť minimum

Ak ste odpracovali minimálne 15 rokov, do riadneho starobného dôchodku vám nechýbajú viac ako dva roky, ak nepracujete a suma predčasného dôchodku ku dňu, od ktorého oň požiadate, je vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima pre plnoletú osobu, teda je vyššia ako 281,40 eura mesačne, môžete o túto dávku požiadať.

31.08.2022 06:00
dôchodok, seniorka, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata

V porovnaní so starobným dôchodkom sa predčasný kráti o 0,5 % za každých začatých 30 dní od vzniku nároku na výplatu predčasného dôchodku do dovŕšenia dôchodkového veku.

To znamená, že ak poistenec o predčasný starobný dôchodok požiada presne dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, skráti sa o 12,5 %. Ak oň požiada napríklad presne rok pred dovŕšením dôchodkového veku, skráti sa o 6,5 %.

Od januára budúceho roku bude môcť o predčasný dôchodok požiadať človek, ktorý odpracoval aspoň 40 rokov, suma jeho budúcej predčasnej penzie bude aspoň 334,30 eura po tom, ako mu z rokov, ktoré mu chýbajú do riadneho starobného dôchodku, odpočítajú 0,3 % za každý skorší mesiac odchodu do penzie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok