Aká je minimálna suma predčasnej penzie a prečo sa posledný odpracovaný rok do penzie neráta? Otázky a odpovede

Predčasný dôchodok, súbeh penzií, starobný dôchodok a dávka v nezamestnanosti? Prinášame otázky a odpovede o dôchodkoch.

09.08.2022 06:00
seniori, dôchodk, dôchodci, penzia, minimálny... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Chcela by som požiadať o predčasný dôchodok, vyšla mi suma 260 eur, zaujímalo by ma, či po dosiahnutí dôchodkového veku mi táto suma bude zvýšená na minimálny dôchodok. Mám započítaných 39 rokov a momentálne som na invalidnom dôchodku a poberám 130 eur.

Pre nárok na predčasný starobný dôchodok je potrebné, aby poistenec splnil tieto podmienky: získal najmenej 15 rokov poistenia, chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku, suma predčasného starobného dôchodku ku dňu, od ktorého požiadal o jeho priznanie, je vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu. A ak je poistenec aj sporiteľom v II. pilieri, súčet súm predčasného starobného dôchodku a predčasného starobného dôchodku z II. piliera je vyšší ako 1,2-násobok sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu.

Od 1. júla 2022 je suma, od ktorej vzniká nárok na predčasný starobný dôchodok, 281,40 eura. Ak vám vychádza suma 260,00 eura, nemáte nárok na predčasný starobný dôchodok.

Dovŕšením dôchodkového veku Sociálna poisťovňa automaticky posudzuje nárok na zvýšenie sumy starobného dôchodku na minimálny dôchodok, ak sú splnené všetky podmienky, Sociálna poisťovňa zvýši starobný dôchodok na sumu minimálneho dôchodku a vydá o tom písomné rozhodnutie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia