Viac ako 20 tisíc seniorov bude mať v peňaženke viac peňazí. Avšak iba tí s exekúciou

Sociálna poisťovňa prepočítala poberateľom dôchodkov, ktorí čelia exekúcii, ich exekučné zrážky. Väčšine z nich zníži sumu exekučnej zrážky a v peňaženke im tak zostane viac.

09.08.2022 12:07
penzia, dôchodok, dôchodca, penzista Foto:
Ilustračné foto.
debata

Urobila tak v nadväznosti na zvýšenie životného minima od 1. júla 2022 z dovtedajšej sumy 218,06 eura na 234,42 eura. „V augustových výplatných termínoch sa táto zmena dotkne viac ako 22 000 poberateľov dôchodkových dávok. Väčšine z nich Sociálna poisťovňa zníži sumu exekučnej zrážky a v peňaženke im tak zostane viac,“ informuje hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Zvýšenie životného minima znamená, že exekvovaným poberateľom dôchodkov sa zvýši suma dôchodku, ktorú po zrážke dostávajú zo Sociálnej poisťovne. Ide o skupinu viac ako 22 000 poberateľov dôchodkov – približne 21 400 z nich Sociálna poisťovňa exekučnú zrážku znížila.

dôchodca, dôchodky, valorizácia Čítajte aj Penzie 2023: Aký je postup pri zvyšovaní dôchodkov? Akú sumu dostanete, ak poberáte viac penzií? + Príklady

„Pri zvýšení životného minima sa totiž zvyšuje minimum, ktoré musí poberateľovi dôchodku po vykonaní zrážok z dôchodku zostať. Sociálna poisťovňa preto tým poberateľom dôchodkov, ktorých dôchodok podlieha exekúcii, zvyšuje sumu dôchodku a znižuje sumu exekučnej zrážky. Zvýšenie minima, ktoré musí poberateľovi dôchodku po vykonaní zrážok zostať, môže mať za následok aj ukončenie vykonávania exekučných zrážok z dôchodku. Ide o situáciu, kedy je dôchodok nižší ako minimum, ktoré mu musí zostať,“ uviedol Kontúr.

O týchto zmenách informuje každého dotknutého poberateľa dôchodku písomnou informáciou. Poberatelia dôchodkov ju dostanú v priebehu augusta 2022 a okrem iného bude obsahovať aj presný dátum, od ktorého im bude dôchodok prvýkrát vyplatený vo vyššej sume. Súčasťou informácie bude aj predpokladaný dátum ukončenia exekučných zrážok z dôchodku.

seniori, dôchodk, dôchodci, penzia, minimálny dôchodok, starobný dôchodok, Čítajte aj Aká je minimálna suma predčasnej penzie a prečo sa posledný odpracovaný rok do penzie neráta? Otázky a odpovede

„Keďže dôchodky sa vyplácajú vopred, exekučné zrážky v novej sume je možné vykonať prvýkrát v auguste 2022. V tomto mesiaci dostanú poberatelia dôchodkov vyplatenú aj sumu dôchodku, ktorá im bola naviac zrazená v júli 2022,“ dodal Martin Kontúr.

debata chyba
Viac na túto tému: #penzie #suma penzie #exekúcia dôchodkov