Predčasná penzia alebo podpora? Pre koho je výhodnejšia najprv podpora? Plusy a mínusy

Maximálne dva roky do dôchodku, zhoršený zdravotný stav alebo výpoveď. Čo teraz? Existujú dve možnosti: požiadať o podporu v nezamestnanosti alebo o predčasný dôchodok. Ktorá z dvoch možností je výhodnejšia?

15.08.2022 06:00
dôchodok, dôchodca, penzia, staroba, senior Foto:
Ak človek, ktorý krátko pred dôchodkom príde o prácu, ide na podporu a odloží si odchod do predčasnej penzie o pol roka, bude mať dôchodok vyšší.
debata (6)

Ľudia, ktorí krátko pred odchodom do dôchodku prídu o prácu majú často problém nejakú ďalšiu si nájsť. Majú ale možnosť požiadať o predčasný dôchodok. Ale len v prípade, že spĺňajú podmienky, ktoré sú hneď štyri. A jednou z nich je aj krátenie penzie. Ale majú ešte jednu možnosť. Zaevidovať sa na úrade práce a až keď si vyčerpajú podporu v nezamestnanosti, požiadať o predčasnú penziu. Jedno aj druhé má ale svoje výhody aj nevýhody.

Pokiaľ ide o predčasný dôchodok, každý, kto oň žiada, sa musí vyrovnať s faktom, že jeho penzia bude už navždy nižšia. Suma predčasného dôchodku sa síce počíta rovnako ako suma starobnej penzie, na ktorú by mal žiadateľ nárok, ak by už dosiahol dôchodkový vek, ale takto vypočítaný dôchodok sa potom skráti. „Suma predčasného dôchodku sa zníži o 0,5 % za každých začatých 30 dní odo dňa vzniku nároku na predčasný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku. Ďalšími podmienkami na jeho priznanie je minimálne pätnásť odpracovaných rokov a do riadneho starobného dôchodku vám nesmú chýbať viac ako dva roky,“ priblížila Jana Hrabková z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne. Toto zníženie je pritom už trvalé a takýto dôchodok sa bude zvyšovať už len o každoročnú valorizáciu.

seniori, dôchodk, dôchodci, penzia, minimálny dôchodok, starobný dôchodok, Čítajte viac Aká je minimálna suma predčasnej penzie a prečo sa posledný odpracovaný rok do penzie neráta? Otázky a odpovede

Navyše, suma predčasného dôchodku musí dosiahnuť sumu 281,40 eura. Ak Sociálna poisťovňa vypočíta nižšiu sumu, žiadosť zamietne. Táto minimálna suma platí až do konca júna budúceho roku. Ak teda človek, ktorý žiada o predčasný dôchodok dva roky pred dosiahnutím dôchodkového veku musí počítať s tým, že jeho penzia bude nižšia o 12,5 percenta. Ak by napríklad starobný dôchodok mal byť 700 eur, po znížení o 12,5 percenta bude suma predčasného dôchodku 612,50 eura, teda jeho penzia bude nižšia o 87,50 eura.

Ak ale človek, ktorý krátko pred dôchodkom príde o prácu, ide na podporu a odloží si odchod do predčasnej penzie o pol roka, bude mať dôchodok vyšší. Neznížil by sa mu totiž o 12,5, ale iba o 9,5 percenta. Počas obdobia nezamestnanosti, dosahuje podpora približne polovicu doterajšej hrubej mzdy. Ak napríklad niekto zarábal v hrubom 800 eur, mal by dostať dávku vo výške približne 400 eur. Maximálne sa však podpora počíta z dvojnásobku priemernej mzdy. Maximálna výška dávky v nezamestnanosti je do konca júna budúceho roka pri 31-dňovom mesiaci 1 234,30 eura a pri 30-dňovom mesiaci 1 194,50 eura.

„Nárok na dávku v nezamestnanosti, ktorú je možné poberať šesť mesiacov, majú po splnení podmienok zamestnanci na základe trvalého pracovného pomeru alebo zamestnanci a dohodári na základe dohody o vykonaní práce či dohody o pracovnej činnosti s pravidelným mesačným príjmom. Živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby nie sú povinne poistení, môžu však nárok na dávku získať, ak boli potrebné obdobie dobrovoľne poistení. Na posúdenie nároku na dávku pritom nemá vplyv to, či bol pracovnoprávny vzťah ukončený dohodou či výpoveďou a ani to, či išlo o pracovný pomer na určitý, respektíve neurčitý čas,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

seniori, dôchodcovia Čítajte viac Predčasný dôchodok? Ak nedosiahnete jeho minimálnu sumu, môžete zostať bez práce aj peňazí!

Doba poberania dávky v nezamestnanosti nie je obdobím dôchodkového poistenia. Nezapočítava sa teda do sumy dôchodku. Túto dobu je možné zhodnotiť len vtedy, ak by si žiadateľ o penziu platil dobrovoľné dôchodkové poistenie. Poistenie za dobu evidencie na úrade práce je možné doplatiť aj dodatočne, a to napríklad pri priznaní dôchodku. V tomto prípade sa bude pre výpočet dôchodku hodnotiť obdobie dôchodkového poistenia. Nebude sa však hodnotiť vymeriavací základ, z ktorého bolo odvedené poistné, a to preto, lebo pre výpočet sumy dôchodku sa hodnotia vymeriavacie základy spravidla od roku 1984 do posledného roku pred vznikom nároku na dôchodok.

Poistenci môžu o dávku v nezamestnanosti žiadať nielen v Sociálnej poisťovni, ale aj na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny spoločne so žiadosťou o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Údaje v žiadosti potom úrad práce bezodkladne po zaradení občana do evidencie uchádzačov o zamestnanie poskytne Sociálnej poisťovni elektronicky. Kontakt žiadateľa o dávku so Sociálnou poisťovňou tak nie je potrebný.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #podpora v nezamestnanosti