Môžete prispieť aj na penziu starých rodičov? Kedy môžete rodičov "vydediť"? Tu sú odpovede!

Môže dostať rodičovský bonus napríklad starý rodič a rodič od pracujúceho dieťaťa či vnúčaťa? Môže sa dieťa rozhodnúť, že chce z rodičovského bonusu "vydediť" jedného rodiča a celý svoj príspevok dať len jednému rodičovi?

16.08.2022 06:00
seniori, penzisti, dôchodcovia, sedenie, úsmev Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Návrh novely zákona, ktorý pripravil rezort práce, ponúka možnosť každému dieťaťu, ktoré je ekonomicky aktívne na Slovensku, teda tu platí odvody, určiť nevyplácanie rodičovského bonusu Sociálnou poisťovňou.

„Stačí, ak oznámi Sociálnej poisťovni, že nechce, aby pre nasledujúci rok vyplácala rodičovský bonus rodičom, alebo jednému z rodičov. Toto rozhodnutie je možné zmeniť iba raz za 5 rokov. Každý pracujúci bude mať možnosť presunúť v prospech dôchodku svojich rodičov 1,5 % + 1,5 % zo svojich zaplatených odvodov,“ priblížil možnosti tlačový odbor rezortu práce.

Rodičovský bonus môže „ dieťa“ odvádzať:

  • rodičovi (biologickému a adoptívnemu)
  • osvojiteľovi (osobe, ktorej bolo dieťa zverené do starostlivosti).

Nárok na rodičovský dôchodok vznikne teda aj poistencovi, ktorému bolo dieťa zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia príslušného orgánu, teda aj starému rodičovi.

„Každé dieťa si bude môcť určiť, komu bude Sociálna poisťovňa vyplácať rodičovský bonus. Stačí, ak do októbra 2022 oznámite Sociálnej poisťovni, že nechcete, aby zvýšila dôchodok jednému z vašich rodičov. Pre ďalšie roky, je potrebné podať žiadosť kedykoľvek v priebehu roka, najneskôr do konca októbra,“ uvádza rezort.

Rodičovský bonus je automaticky určený priamo rodičom, nie starým rodičom. „V tejto konkrétnej situácii preto odporúčame využiť možnosť určiť, komu bude rodičovský bonus vyplácaný. Stačí, ak do októbra oznámite Sociálnej poisťovni, že chcete, aby rodičovský bonus vyplácala starým rodičom, ale len v prípade, že im bolo dieťa zverené súdom,“ dodal rezort práce.

Vládny návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorý obsahuje aj zavedenie rodičovského bonus, čaká na prerokovanie v NR SR, už počas najbližšej schôdze.

Všetky dôležité informácie o zavedení rodičovského bonusu nájdete na stránke www.rodicovskybonus.sk

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #penzisti #rodičovský bonus