Odborník: Pri 700 eurovom plate si v druhom pilieri po novom nasporíte o 45 tisíc viac ako teraz

Vláda schválila zásadné zmeny v druhom pilieri. Čo si o tomto jej kroku myslí odborník? Pomôže to k lepšiemu životu ľudí na penzii? Na otázky Pravdy odpovedá František Burda, investičný analytik v spoločnosti FinGO.sk.

24.08.2022 20:00
druhý pilier, dôchodok, senior, dôchodca,... Foto:
Ilustračná fotografia
debata (83)

Ako by ste okomentovali dnešný krok vlády, čo sa vlastne zmení pre sporiteľov v druhom pilieri?

Po veľkom politickom zásahu do druhého piliera v roku 2013, keď boli státisíce Slovákov bezdôvodne presunutí do garantovaných fondov, a takto prišli o možnosť podieľať sa veľkom hospodárskom cykle s výnosom akciových fondov viac ako 20 %, je to konečne odvážny krok, ktorý môže ľuďom zhodnotiť ich dôchodkové úspory. Dôchodok je dlhodobý projekt a čím dlhší horizont sporiteľom ostáva do dôchodku, tým viac by mali mať svoje prostriedky zainvestované rizikovejšie a čo najviac v akciách. Preto by mali byť sporitelia vo veku do 54 rokov v negarantovaných fondoch, ktoré z dlhodobého hľadiska prinášajú vyšší výnos.

František Burda. Foto: Archív Františka Burdu
František Burda, FinGO.sk František Burda.

Po novom sporitelia v II. dôchodkovom pilieri budú mať predvolenú investičnú stratégiu. Týka sa to aj nových sporiteľov, ktorí vstúpia do II. dôchodkového piliera a takisto aj existujúcich sporiteľov. Pomer rozloženia ich majetku v indexovom negarantovanom dôchodkovom fonde a dlhopisovom garantovanom dôchodkovom fonde bude závislý od veku. Ľudia v predvolenej investičnej stratégii budú musieť mať do dovŕšenia ustanoveného veku 100 % čistej hodnoty svojho majetku v indexovom negarantovanom dôchodkovom fonde.

Zmena by mala začať platiť od januára 2023 a ustanovený vek v roku 2023 bude 50 rokov pre nových sporiteľov a 54 rokov pre existujúcich sporiteľov. Po dovŕšení tohto veku sa bude každý rok znižovať čistá hodnota indexového negarantovaného fondu o štyri percentá v prospech čistej hodnoty v dlhopisovom garantovanom dôchodkovom fonde.

Zmenilo sa aj to, že dôchodkové správcovské spoločnosti budú mať po novom nárok už len na jeden druh odplaty, a to odplatu za správu dôchodkového fondu. Pre ľudí to znamená, že poplatkov súvisiacich so sporením v druhom pilieri bude menej, a preto sa ich úspory zhodnotia ešte výnosnejšie.

Pre koho je vhodné sporenie v garantovaných a pre koho v negarantovaných fondoch?

V garantovaných fondoch je sporenie vhodné pre ľudí, ktorým ostáva už len niekoľko rokov do dôchodku. Je úplne nevhodné využívať garantované fondy pre mladých ľudí, ktorí takto prichádzajú o potenciálne budúce výnosy z rastu akciových trhov. Pre mladšie ročníky sú určené negarantované dôchodkové fondy a môžu si vybrať akciové, indexové alebo zmiešané fondy. Líšia sa zhodnotením úspor, v ktorom doteraz každý rok viedli indexové fondy.

Sú negarantované fondy vhodné aj pre 20-, 30– aj 40-ročných klientov?

Dôchodkové fondy treba vyberať podľa časového horizontu, čiže podľa toho, koľko rokov ostáva sporiteľovi do dôchodku. Platí, že čím dlhší horizont mám do dôchodku, tým by som mal mať zainvestované rizikovejšie a čo najviac v akciách. Dvadsiatnici, tridsiatnici, ale aj štyridsiatnici sú mladí ľudia, ktorí budú pracovať ešte desiatky rokov, preto pri sporení v druhom dôchodkovom pilieri netreba medzi týmito vekovými kategóriami robiť rozdiely. Pri týchto vekových kategóriách odporúčam rizikovejšie fondy, ktoré prinesú z dlhodobého hľadiska vyššie zhodnotenie. Ide o akciové, prípadne indexové fondy. Následne s približujúcim sa dôchodkom treba presúvať peniaze do konzervatívnejších fondov.

penzia, dôchodok, dôchodca, penzista Čítajte aj Vláda schválila veľké opravy v druhom pilieri. Budúcim penzistom prinesú viac peňazí

Aké nevýhody sporiteľom prináša to, že ostali v garantovaných fondoch?

Aj keď na to neustále poukazujeme, presun úspor z garantovaných do negarantovaných fondov je na Slovensku naozaj veľmi pomalý. Slováci sa tak zbytočne okrádajú o budúce zhodnotenie v negarantovaných fondoch a následne aj o vyššie dôchodky. Zoberme si, že v minulom roku niektoré negarantované fondy priniesli výnos nad 20 % a garantované fondy skončili v mínuse, čiže budúcim dôchodcom ich úspory dokonca znehodnotili.

Video
Ide o peniaze: Zdvojnásobí reforma II. piliera dôchodky? Potenciál na to má, tvrdí Ján Šebo. Odvysielané 11. 5. 2022.

Ako často si dnes klient môže zmeniť, v akých fondoch II. piliera sporí? Je táto zmena zadarmo?

Presuny medzi jednotlivými fondmi v rámci jednej dôchodkovej správcovskej spoločnosti, ktorá ich spravuje, je bezplatný. Presun vie sporiteľ urobiť on-line alebo mu s presunom pomôže finančný sprostredkovateľ, prípadne môže osobne navštíviť pobočku dôchodkovej správcovskej spoločnosti.

Ako vplýva na dôchodkové fondy vojnový konflikt na Ukrajine, ktorý ovplyvňuje aj akciové trhy?

Od začiatku roka je na finančnom trhu korekcia a môžeme vidieť pokles hlavných akciových indexov. Neodporúčam však presúvať úspory do dlhopisových fondov, práve naopak. Dôchodok je dlhodobý projekt a čím viac zásahov doň človek urobí, tým viac môže stratiť. Súčasný pokles negarantovaných fondov by som využil práve na presun úspor z garantovaných do negarantovaných fondov. Aktuálne je veľká výhoda v tom, že za nové príspevky do dôchodkových fondov získame viac dôchodkových jednotiek. To znamená, kupujeme dôchodkové jednotky lacnejšie a v budúcnosti, keď porastú, ich odpredáme za vyššie ceny.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #sporenie #dôchodky #penzie