Nový spôsob valorizácie dôchodkov a "rozmrazené" sumy minimálnych penzií. Rezort práce chystá veľké zmeny

Nový valorizačný mechanizmus by mal zohľadňovať dlhšie sledované obdobia vývoja spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov.

27.08.2022 18:23
Dôchodky, seniori, penzia Foto:
debata (34)

Ministerstvo práce a sociálnych vecí sa vzhľadom na rekordnú infláciu chystá obnoviť zvyšovanie minimálnych dôchodkov. Podľa predbežnej informácie, ktorú predložilo do pripomienkového konania, by súčasťou pripravovaného návrhu novely zákona o sociálnom poistení malo byť nastavenie mechanizmu zvyšovania súm minimálnych penzií.

Zmeniť by sa mal aj súčasný valorizačný mechanizmus, podľa ktorého sa zvyšujú dôchodky. Nový systém zvyšovania penzií by mal zohľadňovať dlhšie sledované obdobia vývoja spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov.

dôchodkyňa, penzistka, dôchodok, penzia Čítajte aj Poberáte minimálny dôchodok? Porastie od januára?

„Valorizačný mechanizmus tak bude zohľadňovať najaktuálnejšie údaje o raste spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov, ktoré budú dostupné na stránke Štatistického úradu SR v čase, keď Sociálna poisťovňa bude pripravovať zvyšovanie dôchodkových dávok na budúci rok," uvádza sa v predbežnej informácii k príprave návrhu. V súčasnosti sa penzie zvyšujú od 1. januára podľa toho, aká bola medziročná inflácia za domácnosti dôchodcov v prvom polroku predošlého roka. Takýto valorizačný mechanizmus však podľa rezortu práce nezohľadňuje najaktuálnejšie údaje o dôchodcovskej inflácii.

Od januára 2020 boli sumy minimálneho dôchodku výrazne zvýšené (pre osobu s 30 rokmi dôchodkového postenia o 55,40 eura), v dôsledku naviazania úvodnej sumy minimálneho dôchodku na 33 percent priemernej mzdy. Zavedenie tejto „štedrejšej“ úvodnej sumy potieralo princíp zásluhovosti v dôchodkovom systéme a účel samotného minimálneho dôchodku, Z uvedených dôvodov súčasná vláda od roku 2021 „zmrazila“ sumy minimálnych dôchodkov.

2023, 2022 Čítajte aj Penzie 2023: Ako sa vám zvýši dôchodok? Zistíte to jednoducho, vďaka našej kalkulačke!

Sumy minimálnej penzie mali zostať na rovnakej úrovni až do chvíle, kým 136 % sumy životného minima nedosiahne sumu minimálneho dôchodku za 30 kvalifikovaných rokov (334,30 eura). Pôvodne sa očakávalo, že sa tak stane v roku 2028 až 2029. Vzhľadom na vysokú infláciu a rýchlejší rast životného minima nakoniec navrhne skoršie opätovné zvyšovanie minimálnych dôchodkov.

Meniť by sa malo aj posudzovanie invalidity. Súčasný zákon je v praxi už 16 rokov bez výraznej zmeny. Je preto nevyhnuté zosúladiť ju s najnovšími medicínskymi poznatkami, ako aj s poznatkami z aplikačnej praxe, píše sa v predbežnom opatrení. Zmeny a doplnenie percentuálnej miery poklesu pracovať podľa druhu zdravotného postihnutia navrhol rezortu práce rezort zdravotníctva.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #valorizácia #penzie #minimálne dôchodky