Minimálny dôchodok? Odmena pre ľudí za roky práce

Desaťtisíce ľudí boli po odchode do penzie napriek desiatkam rokov práce nútené žiť z nízkych penzií. Často končili aj na úradoch práce a žiadali o dávku v núdzi. To však už niekoľko rokov neplatí a ľudia za roky práce dostanú minimálny dôchodok.

13.09.2022 06:00
dôchodkyňa, úspory Foto:
Ilustračné foto
debata (44)

Jeho sumy však nie sú jednotné. Čím viac kvalifikovaných, nie odpracovaných, rokov, tým vyššia penzia. Takže na to, aby ste túto dávku dostali, nestačí, že ste dosiahli dôchodkový vek. Na penzijné minimum má nárok každý senior, ktorý splní podmienky, a Sociálna poisťovňa mu ho prizná automaticky, bez žiadosti.

Ak teda Sociálna poisťovňa vypočíta penzistovi nízky dôchodok a ak dôchodca splní aj ostatné podmienky, začne sa mu vyplácať starobný dôchodok zvýšený na sumu minimálneho. Podľa Michaely Slivkovej Kirňakovej z rezortu práce súčasné zmrazenie minimálnych dôchodkov znamená, že napríklad suma minimálneho dôchodku za 30 rokov obdobia dôchodkového poistenia je aj tento rok 334 eur a 30 centov mesačne.

„Keďže sa v roku 2020 suma minimálneho dôchodku skokovo zvýšila na úroveň, ktorú by prirodzeným rastom sumy životného minima dosiahla až v priebehu niekoľkých rokov, je dôvodné, aby sa v súlade s pôvodným účelom minimálneho dôchodku k opätovnému zvyšovaniu jeho sumy pristúpilo až po tom, čo suma predstavujúca 136 % sumy životného minima pre jednu plnoletú osobu prekročí sumu 334,30 eura,“ dodala.

seniori, dôchodok, dôchodkový vek, penzia, Čítajte viac Chcete vyšší dôchodok? Čo robiť

Kým pôvodný predpoklad „rozmrazenia“ minimálnych penzií bol rok 2032, pri súčasnej vysokej inflácii sa tak stane skôr. Od júla vzrástlo životné minimum o 7,5 percenta na sumu 234,42 eura, čiže 136 % je teraz 318,80 eura, čo je stále menej ako súčasná najnižšia suma penzijného minima. To však už v roku 2024 nemusí platiť.

Minimálne dôchodky sú nadviazané nielen na sumy životného minima, ale aj na kvalifikované roky dôchodkového poistenia, čo znamená, že penzistovi sa započíta iba ten rok, keď zarobil aspoň 24,1 percenta z priemernej mzdy.

Neznamená to teda, že ak niekto odpracoval 42 rokov, tak sa mu celé obdobie započíta do minimálneho dôchodku. Napríklad poistenec síce odpracuje 42 rokov a Sociálna poisťovňa mu prizná penziu v sume 360 eur. Po posúdení jeho nároku na penzijné minimum sa však zistí, že dosiahol len 39 rokov kvalifikovaného obdobia. Jeho starobný dôchodok sa následne zvýši na minimálny dôchodok, ale iba za 39 kvalifikovaných rokov, teda bude dostávať penziu v sume 372,20 eura mesačne.

šťastný dôchodca Čítajte viac Predčasný penzista a práca? Áno, ale len do istej sumy. Do akej? Tu sú príklady

Pokiaľ ide o valorizáciu, podľa Zuzany Dvorákovej zo Sociálnej poisťovne sa poberateľovi minimálneho dôchodku od januára valorizuje vždy jeho pôvodne vypočítaný dôchodok. Sociálna poisťovňa ho porovná s výškou poberaného minimálneho dôchodku.

Ak je jeho pôvodný dôchodok aj po valorizácii nižší ako minimálny, dôchodcovi sa naďalej vypláca penzijné minimum. Ak bude po zvýšení pôvodnej penzie jej suma vyššia ako výška minimálneho dôchodku, nárok na minimálny zaniká a Sociálna poisťovňa dôchodcovi vypláca jeho valorizovaný dôchodok. Ten bude totiž vyšší ako dovtedy poberaný minimálny dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #Dôchodcovia #minimálny dôchodok