Pokračovanie článku: Ako porastú penzie v januári? Kto nedostane nič? + kalkulačka

Neporastú všetky penzie. Kto nedostane nič?

Zvýšený dôchodok ale nedostane každý. Ak je váš starobný dôchodok nízky a máte nárok na penzijné minimum, zvýšený dôchodok nedostanete. „Pre tento druh dôchodku platí zo zákona osobitný mechanizmus. Valorizácia sa ich teda priamo netýka. Poberateľovi minimálneho dôchodku sa od 1. januára valorizuje jeho pôvodne vypočítaný dôchodok,“ informovala Zuzana Dvoráková zo Sociálnej poisťovne.

Sociálna poisťovňa ho porovná s výškou poberaného minimálneho dôchodku. Ak je jeho pôvodný dôchodok aj po valorizácii nižší ako minimálny dôchodok, dôchodcovi sa naďalej vypláca minimálny dôchodok. Je to pre neho výhodnejšie. Zároveň platí, že suma minimálneho dôchodku sa od 1. januára 2023 nemení.

Dôchodci, penzia, dôchodky Čítajte aj Penzia a odchodné, zápočet rokov do penzie. A prečo sa posledný rok neráta? 30 otázok a odpovedí

Napríklad, dôchodca k 31. decembru 2022 poberá minimálny dôchodok v sume 334,30 eura, pričom suma jeho starobného dôchodku k tomuto dátumu je 285,10 eura.

Od 1. januára 2023 sa mu zvýši – valorizuje – jeho starobný dôchodok o 33,70 eura na sumu 318,80 eura. Táto suma je nižšia ako suma minimálneho dôchodku. Preto tomuto dôchodcovi naďalej aj od 1. januára 2023 patrí minimálny dôchodok v sume 334,30 eura, ktorý je pre neho aj výhodnejší.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #Dôchodcovia #dôchodky #valorizácia #zvyšovanie dôchodkov #suma penzie