Ceny energií sú pre mnohých seniorov nezvládnuteľné, žiadajú o zastropovanie

Jednota dôchodcov na Slovensku zopakovala, že je potrebné bezodkladne zastropovať ceny energií pre všetkých - domácnosti, verejnú správu aj zamestnávateľov.

16.09.2022 10:10
manželia, seniori, problém, starosti Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) požiadala ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka a ministra hospodárstva Karla Hirmana o stretnutie k návrhom na riešenie cien energií. JDS zopakovala, že je potrebné bezodkladne zastropovať ceny energií pre všetkých – domácnosti, verejnú správu aj zamestnávateľov. Zároveň odmietla limity šetrenia u domácností, nakoľko tieto sa správajú dlhodobo zodpovedne a šetria. JDS to uviedla v tlačovej správe.

Ak by sa prijal úradným rozhodnutím limit, podľa JDS budú opäť najviac postihnuté práve nízkopríjmové domácnosti. A tie podľa zástupcov penzistov naozaj nemajú priestor na ďalšie šetrenie. „Každý mesiac prichádza pre seniorov Jóbova správa v podobe ďalšieho zdražovania. Ako informoval Štatistický úrad SR, medziročná hodnota inflácie sa zvýšila v auguste už na 14 percent,“ upozornil šéf JDS Michal Kotian. Podľa neho nie je predpoklad, že by inflácia do konca tohto roka medziročne dramaticky klesla. „Skôr sa obávame, že bude atakovať ešte vyššie hodnoty,“ tvrdí Kotian. Očakáva uistenie od oboch ministrov, že riešenia skutočne pomôžu. „Pri domácnostiach musí byť zastropovanie pre domácnosti aj v bytových domoch, obyvatelia bytoviek už začali dostávať vyššie predpisy na úhradu. Vo väčšine prípadov sú tieto predpisy pre domácnosti seniorov nezvládnuteľné,“ do­dal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Jednota dôchodcov