2023: Nové penzie budú vyššie. Zvýši ich tajomná veličina. Aj o desiatky eur

Kto sa chystá do penzie, musí splniť, okrem dosiahnutia dôchodkového veku, aj ďalšie podmienky. Pokiaľ ide o sumu budúcej penzie, tá sa tiež odvíja od viacerých faktorov.

03.10.2022 06:00
penzia, dôchodok, senior, Foto:
debata (12)

„Na výpočet penzie sa použije aktuálna dôchodková hodnota platná v roku, v ktorom vznikol nárok na jej výplatu. Jej výška sa každý rok mení, odvíja sa totiž od priemernej mzdy v hospodárstve. Čím je priemerná mzda vyššia, tým je vyššia aj aktuálna dôchodková hodnota,“ informovala Zuzana Dvoráková zo Sociálnej poisťovne.

Tento rok je jej suma stanovená na 15,1300 eura. Jej suma sa určuje ako súčin platnej dôchodkovej hodnoty a hodnoty, ktorá zodpovedá podielu priemernej mzdy v hospodárstve SR za 3. štvrťrok aktuálneho roku a priemernej mzdy v hospodárstve SR za 3. štvrťrok predchádzajúce­ho roku.

Video
Ide o peniaze: O európskom dôchodku s Jurajom Hrbatým (Finax). Premiéra 28. 9. 2022.

Predpokladá sa, že vyššia bude aj na budúci rok napriek tomu, že sa uvažuje o jej krátení. Jej presná suma zatiaľ známa nie je, Sociálna poisťovňa počíta vo svojom rozpočte so sumou 15,6938 eura. Exminister práce a odborník na sociálne veci Jozef Mihál na svojej stránke Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála odhaduje, že bude ešte vyššia.

Dôchodky, seniori, penzia Čítajte aj Odpracované roky a penzia? Komu sa stredná škola ráta a komu nie?

„Pri predpoklade, že priemerná mzda na Slovensku zistená za 3. štvrťrok 2022 bude oproti priemernej mzde zistenej za 3. štvrťrok 2021 vyššia o 8 % a pri predpoklade, že bude na jeseň 2022 schválená novela zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej sa pri zvyšovaní dôchodkovej hodnoty od roka 2023 započíta len 95 % zo zvýšenia priemernej mzdy, bude dôchodková hodnota na budúci rok 16,2799 eura. Ak by novela zákona neprešla, dôchodková hodnota by bola 16,34 eura,“ napísal vo svojom statuse expert Jozef Mihál.

Ako vyššia ADH vplýva na penziu?

Ako sa teda vyššia aktuálna dôchodková hodnota prejaví na sume budúcoročnej penzie? Ak do penzie odchádza človek v tomto roku s priemerným zárobkom a odpracovanými 45 rokmi, pri aktuálnej dôchodkovej hodnote 15,1300 eura bude jeho dôchodok aj s valorizáciou 690 eur.

Ak by bola aktuálna dôchodková hodnota v sume, akú predpokladá Sociálna poisťovňa, teda 15,6938, dôchodok penzistu pri rovnakom počte odpracovaných rokov a priemernej mzde bude aj s valorizáciou 790 eur.

Keby sa potvrdil predpoklad Jozefa Mihála a ADH by bola v sume 16,34 eura, jeho dôchodok by bol aj s valorizáciou v sume 822 eur.

Mnohí budúci penzisti, ktorí dosiahnu dôchodkový vek na rozhraní rokov, sa preto často pýtajú, či požiadať o penziu v decembri alebo počkať až na január.

dôchodok, penzia, dôchodca, penzista Čítajte aj Keď 40 odpracovaných rokov nestačí. Desaťtisíce dôchodcov stále pracujú, aby mali z čoho žiť

Každý človek, ktorý dovŕši dôchodkový vek, sa rozhoduje individuálne, či požiada o penziu odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku, alebo až neskôr. "Pri rozhodovaní treba brať do úvahy okrem individuálnej životnej situácie aktuálnu dôchodkovú hodnotu, ktorá sa každý rok mení, valorizáciu dôchodku, možnosť získania vianočného príspevku, ako aj možnosť zvýšenia penzie za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na dôchodok bez poberania tohto dôchodku,“ informovala Sociálna poisťovňa.

Zmení sa zákon a bude „ádéháčka“ nižšia?

Aktuálna dôchodková hodnota by ale na budúci rok mala rásť naposledy. Teda v prípade, že by parlament schválil novelu zákona o sociálnom poistení. Jednou z nich je aj úprava aktuálnej dôchodkovej hodnoty.

"V nadväznosti zabezpečiť dlhodobú udržateľnosť verejných financií, a to najmä systému zdravotnej starostlivosti a dôchodkového systému sa navrhuje korekcia mechanizmu medziročnej úpravy aktuálnej dôchodkovej hodnoty,“ píše sa v dôvodovej správe k novele zákona.

"V súčasnosti je aktuálna dôchodková hodnota každoročne k 1. januáru upravovaná vzhľadom na medziročnú zmenu priemernej mzdy v národnom hospodárstve zistenú Štatistickým úradom SR za 3. štvrťrok roka. Korekčný mechanizmus spočíva v tom, že z medziročnej zmeny priemernej mzdy sa na účely určenia indexu úpravy aktuálnej dôchodkovej hodnoty od 1. januára 2023 použije len 95 % tejto hodnoty,“ uvádza sa v správe.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #penzista #Dôchodcovia #dôchodková hodnota