Vek ako dôvod na výpoveď. Rozhodol už Ústavný súd?

Blížite sa k dôchodkovému veku a radi by ste pracovali ďalej, ale neviete, či vám zamestnávateľ pre vek nedá výpoveď? Môže, či nemôže tak urobiť?

07.10.2022 06:00
muž, senior, práca, písanie, pracujúci penzisti Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Novela Zákonníka práce mala obsahovať paragraf, podľa ktorého mali byť rozšírené možnosti zamestnávateľa ukončiť pracovný pomer so zamestnancom, ktorý dovŕšil 65 rokov veku a vek určený na nárok na starobný dôchodok. A to už od 1. januára tohto roka.

Obe tieto podmienky mali byť splnené súčasne. Zamestnanec, s ktorým by zamestnávateľ takto skončil pracovný pomer, mal mať nárok aj na odstupné.

Ústavný súd 15. decembra minulého roka pozastavil účinnosť ustanovenia Zákonníka práce, ktoré malo umožniť zamestnávateľom dať zamestnancovi výpoveď, ak tento dovŕši 65 rokov veku a vek určený na nárok na starobný dôchodok.

Koncom roka 2021 však Ústavný súd pozastavil navrhovanú zmenu v Zákonníku práce. „Ústavný súd 15. decembra minulého roka pozastavil účinnosť ustanovenia Zákonníka práce, ktoré malo umožniť zamestnávateľom dať zamestnancovi výpoveď, ak tento dovŕši 65 rokov veku a vek určený na nárok na starobný dôchodok. Podľa našich informácií o tom, či dané ustanovenie je alebo nie je v súlade s ústavou, zatiaľ Ústavný súd nerozhodol,“ píše sa v stanovisku ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Stále teda platí, že dosiahnutie veku a aj nároku na starobný dôchodok nemôže byť dôvodom pre výpoveď. Senior tak môže popri poberaní naďalej pracovať, ak sa tak sám rozhodne a poberať penziu aj plat.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #dôchodok #zamestnanie #dôchodkový vek