Ktoré roky sa započítavajú do penzie a ktoré nie? Prečo nestačí 'dobre zarábať' iba posledný rok?

Dosiahli ste dôchodkový vek a zistili ste, že sa vám posledný rok do odpracovaných rokov nezarátal? Prečo to tak je? Ktoré roky sa počítajú a ktoré nie?

06.10.2022 06:00
senior dôchodca Foto:
debata (12)

Počíta sa alebo nie, posledný odpracovaný rok do dôchodku? Stráca sa pri výpočte penzie? Ako to vlastne je?

„Pri výpočte dôchodku musí Sociálna poisťovňa postupovať striktne podľa zákona o sociálnom poistení,“ vraví hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Podľa jeho slov to nie je tak, že by sa posledný odpracovaný rok „strácal“ pri výpočte dôchodku. „Do úvahy sa berie celé odpracované obdobie dôchodkového poistenia (obdobie, počas ktorého bol poistenec dôchodkovo poistený a odvádzal poistné buď ako zamestnanec alebo SZČO či dobrovoľne poistená osoba), teda aj obdobie posledného odpracovaného roka (počet dní),“ vysvetľuje.

seniori, manželia, figúrky, chudoba, mince, euro, peniaze Čítajte aj Veľké porovnanie: Príklady výpočtu dôchodkov dnes a v roku 2023

Zárobky, z ktorých platil poistné sa zhodnocujú tiež zákonom určeným spôsobom. Pri stanovovaní priemerného osobného mzdového bodu, ktorý vstupuje do vzorca na výpočet dôchodku a ovplyvňuje jeho výšku, sa zhodnocujú aj vymeriavacie základy, z ktorých poistenec odvádzal poistné – čím boli odvody vyššie a čím dlhšie obdobie ich platil, tým vyšší bude mať aj dôchodok.

Príklad: Ak poistenec dovŕšil dôchodkový vek napr. 30. 9. 2022 a týmto ňom požiada o dôchodok, ako obdobie poistenia mu bude hodnotená všetka doba dôchodkového poistenia získaná po ukončení povinnej školskej dochádzky do 29. 9. 2022. Vymeriavacie základy (odvody) sa mu započítajú od roku 1984 do roku 2021 (vrátane).

Nestačí ‚dobre zarábať‘ posledný rok

„Vymeriavacie základy sa však podľa zákona zhodnocujú do posledného roka pred vznikom nároku na dôchodok. Nestačí teda, ľudovo povedané, „dobre zarábať“ len posledný rok pred podaním žiadosti o dôchodok,“ upozorňuje Martin Kontúr.

Pri stanovovaní priemerného osobného mzdového bodu sa zásluhovo zhodnotí celé obdobie odvádzania poistného a zárobky sa hodnotia spravidla od roku 1984 do posledného roka pred vznikom nároku na dôchodok. Keďže hovoríme o priemere, ak si chce poistenec svoj budúci dôchodok zvýšiť, vyššie odvody je potrebné platiť oveľa skôr, ako až posledný rok pred dôchodkom.

penzia, dôchodok, senior, Čítajte aj 2023: Nové penzie budú vyššie. Zvýši ich tajomná veličina. Aj o desiatky eur

Ďalšia vec je, že osobný mzdový bod za jeden rok sa vypočíta ako podiel dosiahnutého vymeriavacieho základu v danom roku a všeobecného vymeriavacieho základu, ktorý je určený na celý rok. To znamená, že aj keď by v poslednom roku (teda v roku, v ktorom sa priznáva dôchodok) poistenec dosahoval najvyšší zárobok, osobný mzdový bod by vyšiel nízky, lebo vymeriavací základ, ktorý nie je za celý rok by bol vydelený všeobecným vymeriavacím základom za celý rok. Poistenec by bol teda v konečnom dôsledku poškodený – "strácal by pri výpočte dôchodku“.

„Všeobecný vymeriavací základ v poslednom kalendárnom roku rozhodujúceho obdobia sa rovná všeobecnému vymeriavaciemu základu za predposledný kalendárny rok rozhodujúceho obdobia. Tak to určuje zákon,“ dodal Martin Kontúr.

Video
Ide o peniaze: O európskom dôchodku s Jurajom Hrbatým (Finax). Premiéra 28. 9. 2022.
12 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #dôchodkový vek #odpracované roky #suma penzie