Prísnejšie podmienky pre predčasný dôchodok. Kto by sa mal poponáhľať a požiadať oň tento rok a kto počkať na január?

Rodičovský dôchodok, neskorší vek odchodu do penzie či prísnejšie podmienky predčasného dôchodku prináša parlamentom schválená dlhoočakávaná reforma prvého penzijného piliera. Po novom budú existovať dva typy predčasnej penzie.

08.10.2022 06:00
seniori, manželia, papiere, sústredenie, čítanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Aj naďalej zostáva v platnosti možnosti odísť do dôchodku dva roky pred riadnym penzijným vekom a zavádza sa novinka – odchod do predčasnej penzie po 40 odpracovaných rokoch.

„Okrem možnosti odchodu do predčasného starobného dôchodku po splnení vekovej podmienky a dosiahnutia najmenej 15 odpracovaných rokov by na základe uvedenej právnej úpravy mohli poistenci odchádzať skôr do dôchodku, aj po odpracovaní 40 rokov. Na základe údajov Sociálnej poisťovne by nárok na skorší odchod do dôchodku za tzv. 40 odpracovaných rokov v posledných piatich rokoch, teda v rokoch 2016 až 2020, splnilo približne 26 % poistencov," píše sa v dôvodovej správe k zákonu.

Dva typy predčasných dôchodkov

Dva roky pred dosiahnutím veku odchodu do starobnej penzie

  • minimálne 15 odpracovaných rokov
  • krátenie dôchodku za každý skorší mesiac odchodu do penzie o 0,5 %

Po 40 odpracovaných rokoch

  • 40 odpracovaných rokov, do ktorých sa ale neráta doba štúdia a prípadné obdobie nezamestnanosti
  • krátenie dôchodku o 0,3 % za každý skorší odchod do penzie o 0,3 %

Schválenú novinku kritizujú odborníci. "Ministrom práce pretláčaný nárok na predčasný dôchodok po odpracovaní 40 rokov bez ohľadu na vek označujú odborníci za nesprávne nastavený. Títo penzisti budú podľa navrhovaného vzorca zvýhodnení oproti ľuďom, ktorí požiadajú o predčasný odchod do dôchodku dva roky pred dovŕšením riadneho dôchodkového veku. V tomto prípade sa presadilo populistickejšie riešenie pre jednu časť dôchodcov na úkor inej časti dôchodcov,“ konštatoval finančný analytik Marián Búlik zo spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko.

„Novela zákona o sociálnom poistení, ktorú minulý týždeň schválil parlament aj v II. čítaní, upravuje okrem iného aj zmenu nároku na predčasný starobný dôchodok. Táto zmena nadobudne účinnosť od novembra tohto roku,“ informoval tlačový odbor rezortu práce.

Nárok na predčasný dôchodok vznikne poistencom, ktorých suma predčasného dôchodku bude vyššia ako 1,6-násobok sumy životného minima pre plnoletú osobu. V súčasnosti pritom musí dosiahnuť aspoň 1,2-násobok sumy životného minima, teda minimálne 281,40 eura. Po novom bude táto suma 375,10 eura. Pre mnohých, ktorí na tento druh dôchodku čakali, sa tak stane nedostupným.

Odborník na sociálne veci a bývalý minister práce Jozef Mihál na svojom facebookovom profile Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála píše, že ak je predpoklad, že budúcemu penzistovi vyjde suma v rozmedzí 281,40 až 375,10 eura, nemali by zaváhať a mali by o predčasný starobný dôchodok požiadať ešte pred 1. novembrom 2022. Ak je ale predpoklad, že suma predčasného dôchodku bude 375,10 eura a viac, odporúča naopak počkať, a o predčasný starobný dôchodok žiadať najskôr od 2. januára 2023.

muž, senior, práca, písanie, pracujúci penzisti Čítajte aj Vek ako dôvod na výpoveď. Rozhodol už Ústavný súd?

Príklady

Prvý: Poistenec sa na budúci rok rozhodne požiadať o predčasný dôchodok po odpracovaní 40 rokov. Sociálna poisťovňa mu vypočíta penziu v sume 450 eur a túto sumu následne zníži o 21 %, pretože odíde do penzie o šesť rokov skôr, na sumu 355,50.

Podľa schváleného návrhu však minimálna suma predčasnej penzie musí dosiahnuť aspoň 1,6-násobok životného minima, teda 375,07 eura, túto žiadosť následne poisťovňa zamietne.

Druhý: Iný poistenec sa tiež rozhodne požiadať o predčasný dôchodok po odpracovaní 40 rokov. Suma jeho penzie dosiahne 590 eur, po odrátaní 21 % to bude suma 466,10 eura.

Tomuto poistencovi predčasnú penziu prizná, pretože jej suma je vyššia ako zákonom stanovený 1,6-násobok sumy životného minima.

Príklady sú čisto informatívne.

Do štyridsiatich odpracovaných rokoch nebude, podľa schváleného zákona, započítaná doba štúdia a ani obdobie, počas ktorého bol žiadateľ v evidencii nezamestnaných.

Čiže do predčasného dôchodku bude môcť odísť človek v 58 rokoch iba v prípade, že pracoval od osemnástich rokov a nebol nikdy nezamestnaný.

Kto bude chcieť ísť od penzie po 40 odpracovaných rokoch, teda v zásade šesť rokov pred dosiahnutím riadneho dôchodkového veku, musí počítať s tým, že sa suma jeho penzie zníži o 0,3 percenta za každý skorší mesiac odchodu do dôchodku, teda o viac ako 21 percent.

Ak by mu napríklad Sociálna poisťovňa vypočítala sumu penzie 500 eur, po odrátaní 21 % by suma jeho dôchodku bola 395,50, teda o 105 eur menej.

senior dôchodca Čítajte aj Ktoré roky sa započítavajú do penzie a ktoré nie? Prečo nestačí 'dobre zarábať' iba posledný rok?

Prepočítajú aj už priznané dôchodky

Novela počíta aj s prepočítavaním dôchodkov, ktoré boli priznané ako predčasné v prípade, že títo ľudia splnili podmienku 40 odpracovaných ro­kov.

„V tejto súvislosti sa navrhuje u ľudí, ktorí splnili podmienku 40 odpracovaných rokov postupné prepočítanie ich vyplácaných predčasných, resp. starobných penzií s krátením o 0,3 % za každých začatých 30 dní skoršieho poberania dôchodku za predpokladu, že tieto dôchodky boli pôvodne priznané ako predčasné,“ píše sa v dôvodovej správe.

Prepočet sa bude týkať približne 105 tisíc ľudí a ich dôchodok sa priemerne zvýši o 26 eur mesačne.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #predčasný dôchodok #suma penzie