Prichádza veľká dôchodková reforma. Čo prinesie od januára pre súčasných aj budúcich penzistov?

Parlament schválil veľkú penzijnú reformu prvého piliera, ktorá ruší dôchodkový strop, zavádza tzv. rodičovský dôchodok, ale aj nový druh penzie. Zmena čaká aj jednu dôležitú veličinu, ktorá každoročne zvyšuje novopriznané dávky. Novelu už podpísala aj prezidentka.

27.10.2022 06:00
usmiaty seniori Foto:
Ilustračné foto
debata (35)
  • Mení sa vek odchodu do dôchodku
  • Nové penzie porastú pomalšie
  • Rodičom prispejú deti
  • Dva druhy predčasnej penzie

Zmena I. piliera by mala zlepšiť dlhodobú udržateľnosť slovenských verejných financií približne o jednu miliardu eur.

Azda najkritizovanejšou zmenou je tzv. inštitút rodičovského dôchodku, vďaka ktorému budú môcť od januára deti prispieť na penzie svojich rodičov. Rodičovský dôchodok bude vyrátaný na každého rodiča ako 1,5 percenta z jednej dvanástiny úhrnu vymeriavacích základov dieťaťa za rok, ktorý dva roky predchádza príslušnému roku, z ktorého bolo zaplatené poistné na starobné poistenie. V preklade: na budúci rok sa vypočíta podľa toho, z akého zárobku ste platili v roku 2021 odvody.

„Rodičovský bonus znižujeme a zavádzame mu strop. Po novom bude môcť každý pracujúci presunúť v prospech svojich rodičov 1,5 % + 1,5 % zo svojich zaplatených odvodov. Rodičovský bonus nezvýši samotnú výšku odvodov a zároveň nebude mať vplyv ani na výšku budúceho dôchodku detí," uviedol minister práce Milan Krajniak.

dôchodci, zmluva Čítajte viac Dôchodky v januári porastú o takmer 12 percent. Nie však všetky. Kto viac peňazí nedostane?

Rodičovský dôchodok začne Sociálna poisťovňa vyplácať automaticky od januára budúceho roka. Pokiaľ si dieťa vyberie, že chce rodičovský bonus dávať svojim pestúnom, bude mať možnosť oznámiť to do konca februára 2023. Ak dieťa nebude chcieť venovať časť svojich odvodov nikomu, rovnako to oznámi do konca februára budúceho roka.

Z priemernej hrubej mzdy v roku 2021 vo výške 1 211 eur by maximálny rodičovský dôchodok na budúci rok dosiahol 21,80 eura pre každého rodiča. Takýto rodičovský dôchodok by svojim rodičom mohli dopriať deti, ktorých hrubá mzda alebo vymeriavací základ dosahuje 1 453,60 eura a viac.

„Novela zákona o sociálnom poistení môže priniesť prilepšenie k dôchodkom veľkej väčšine dôchodcov na Slovensku, ktorí majú vlastné alebo osvojené deti. Rodičovský dôchodok však v sebe nesie aj ideu doposiaľ neoverenú v žiadnej inej krajine na svete a vyvoláva oprávnené obavy z faktických dopadov tohto zákona, na ktoré upozorňovali aj viaceré subjekty, ktoré ma žiadali, aby som zákon nepodpísala," uviedla pre agentúru SITA prezidentka. Upozorňuje na to, že rodičovský dôchodok prinesie benefity jednej skupine dôchodcov, pričom ďalšie skupiny dôchodcov zákon nerieši. Ide napríklad o dôchodcov, ktorých deti pracujú v ozbrojených zboroch a odvádzajú odvody na výsluhové dôchodky podľa osobitného zákona, dôchodcov, ktorí nemajú deti alebo im deti zomreli alebo majú deti so zdravotným postihom, ktoré z toho dôvodu nemôžu pracovať alebo také, ktoré pracujú v zahraničí, či z iného dôvodu nepracujú.

Premýšľajúci muž, senior, penzista, otáznik, nejasnosť Čítajte viac Prečo na minimálny dôchodok nemá nárok každý? Tu je odpoveď

Toto legislatívne opomenutie je preto podľa prezidentky potrebné v následných legislatívnych krokoch napraviť, najmä so zameraním pozornosti na skupiny dôchodcov s najnižšími dôchodkami. „Spomenuté výhrady však nepredstavujú rozpor s ústavou, pretože novela ústavy z roku 2020 zaviedla ústavné právo detí prispievať na dôchodky rodičov a neboli teda dôvodom na nepodpísanie zákona," tvrdí Čaputová. Ani ďalšie výhrady voči zákonu, napríklad zníženie aktuálnej dôchodkovej hodnoty, nie sú podľa nej v kolízii s ústavou. „Zákon zároveň netrpí ani takými nedostatkami, ktoré by zjavne bránili jeho vykonateľnosti." Zákon je podľa hlavy štátu vyjadrením politiky aktuálnej vlády, ktorú ako prezidentka rešpektuje.

Novela ráta tiež s možnosťou odchodu do predčasného dôchodku po odpracovaní 40 rokov. Do tohto obdobia sa však nebudú rátať niektoré náhradné doby získané pred 1. januárom 2004, napríklad štúdium a obdobie nezamestnanosti. Nárok na predčasnú penziu však vznikne iba v prípade, ak jej suma bude vyššia ako 1,6-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú osobu, čo je do 30. júna budúceho roka 375,10 eura. Pre mnohých, ktorí na tento druh dôchodku čakali, sa tak stane nedostupným.

Kto bude chcieť ísť od penzie po 40 odpracovaných rokoch, teda v zásade šesť rokov pred dosiahnutím riadneho dôchodkového veku, musí počítať s tým, že sa suma jeho penzie zníži o 0,3 percenta za každý skorší mesiac odchodu do dôchodku, teda o viac ako 21 percent. Ak by mu napríklad Sociálna poisťovňa vypočítala penziu 500 eur, po odrátaní 21 % by suma jeho dôchodku bola 395, teda nižšia o 105 eur mesačne.

Senior, dôchodca, penzista, druhý pilier, Čítajte viac Čo ovplyvňuje výšku vášho budúceho dôchodku? Len plat a odpracované roky to nie sú...

Schválenú novinku kritizujú odborníci. Ministrom práce pretláčaný nárok na predčasný dôchodok po odpracovaní 40 rokov bez ohľadu na vek označujú za nesprávne nastavený. „Títo penzisti budú podľa navrhovaného vzorca zvýhodnení oproti ľuďom, ktorí požiadajú o predčasný odchod do dôchodku dva roky pred dovŕšením riadneho dôchodkového veku. V tomto prípade sa presadilo populistickejšie riešenie pre jednu časť dôchodcov na úkor inej časti dôchodcov,“ konštatoval finančný analytik Marián Búlik.

Dôchodkový vek sa bude opäť odvíjať od strednej dĺžky života. „V súčasnosti sa vek odchodu do dôchodku riadi zaužívanou tabuľkou. Po novom dôjde k jej zrušeniu a naviazaniu dôchodkového veku na strednú dĺžku života. Táto zmena stabilizuje výplatnú fázu dôchodkov, pretože ľudia strávia na dôchodku priemerne rovnaké obdobie, čo bude mať pozitívny vplyv na dlhodobú udržateľnosť dôchodkového systému,“ píše sa v správe tlačového odboru rezortu práce.

Zásadnou zmenou prejde aj jedna z dôležitých veličín, vďaka ktorej sú novopriznané penzie vyššie – aktuálna dôchodková hodnota (ADH). Tá dnes rastie o sto percent priemerného príjmu. Pre udržateľnosť systému dôjde k spomaleniu rastu na 95 percent. „Úprava výšky ADH výrazne zlepší udržateľnosť dôchodkového systému a zároveň reaguje na požiadavku únie, ktorá požadovala zlepšenie verejných financií,“ dodáva tlačový odbor.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #dôchodkový vek #dôchodková reforma