Do predčasnej penzie po 40 odpracovaných rokoch? Od januára. Musíte ale splniť podmienky. A to hneď nieľkolko naraz

Novela zákona o sociálnom poistení prináša aj dve možnosti skoršieho odchodu do dôchodku. Prvou je aj teraz ľuďom dobre známy predčasný dôchodok, keď človeku do riadnej penzie chýbajú maximálne dva roky, a druhou, tou novou možnosťou, je odchod do dôchodku po 40 odpracovaných rokoch. Má to však háčik. A nielen jeden.

10.11.2022 06:00
penzia, dôchodok, dôchodca, Foto:
Ilustračné foto.
debata (24)
  • Do predčasného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch bude môcť ísť iba človek, ktorého suma predčasného dôchodku bude vyššia ako 1,6-násobok sumy životného minima pre plnoletú osobu. V súčasnosti pritom musí dosiahnuť aspoň 1,2-násobok sumy životného minima, teda minimálne 281,40 eura. Po novom bude teda táto suma 375,10 eura.
  • Do štyridsiatich odpracovaných rokov sa navyše nebude podľa schváleného zákona započítavať doba štúdia a ani obdobie, počas ktorého bol žiadateľ v evidencii nezamestnaných. Čiže do predčasného dôchodku bude môcť odísť človek v 58 rokoch iba v prípade, že pracoval od osemnástich rokov a nebol nikdy nezamestnaný.

Prepočítajú aj už priznané dôchodky

Novela počíta aj s prepočítavaním dôchodkov, ktoré boli priznané ako predčasné v prípade, že títo ľudia splnili podmienku 40 odpracovaných rokov. „V tejto súvislosti sa navrhuje u ľudí, ktorí splnili podmienku 40 odpracovaných rokov, postupné prepočítanie ich vyplácaných predčasných, resp. starobných penzií s krátením o 0,3 % za každých začatých 30 dní skoršieho poberania dôchodku za predpokladu, že tieto dôchodky boli pôvodne priznané ako predčasné,“ píše sa v dôvodovej správe. Prepočet sa dotkne približne 105-tisíc ľudí a ich dôchodok sa priemerne zvýši o 26 eur mesačne.

dôchodci pri počítači Čítajte viac Valorizácia bude rekordná. Koľko peňazí dostanete? Tu je kalkulačka

Dva typy predčasných dôchodkov

Dva roky pred dosiahnutím veku odchodu do starobnej penzie

  • minimálne 15 odpracovaných rokov
  • krátenie dôchodku za každý skorší mesiac odchodu do penzie o 0,5 %

Po 40 odpracovaných rokoch

  • 40 odpracovaných rokov, do ktorých sa však neráta doba štúdia a prípadné obdobie nezamestnanosti
  • krátenie dôchodku o 0,3 % za každý mesiac skoršieho odchodu do penzie

Príklad:

Poistenec sa na budúci rok rozhodne požiadať o predčasný dôchodok po odpracovaní 40 rokov. Sociálna poisťovňa mu vypočíta penziu v sume 420 eur a túto sumu následne zníži o 21 %, pretože odíde do penzie o šesť rokov skôr, na sumu 331,80. Podľa schváleného návrhu však minimálna suma predčasnej penzie musí dosiahnuť aspoň 1,6-násobok životného minima, teda 375,10 eura, túto žiadosť následne poisťovňa zamietne.

Iný poistenec sa tiež rozhodne požiadať o predčasný dôchodok po odpracovaní 40 rokov. Suma jeho penzie dosiahne 560 eur, po odrátaní 21 % to bude suma 442,40 eura. Tomuto poistencovi predčasnú penziu prizná, pretože jej suma je vyššia ako zákonom stanovený 1,6-násobok sumy životného minima, teda bude vyššia ako 375,10 eura.

Príklady sú čisto informatívne.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #Dôchodcovia #odchod do dôchodku