Penzie priznané na budúci rok budú nižšie. Aký je dôvod?

Slovenský penzijný systém potrebuje stabilitu. Napomôcť by jej mala korekcia mechanizmu medziročnej úpravy aktuálnej dôchodkovej hodnoty.

02.11.2022 06:00
Dôchodky, seniori, penzia Foto:
debata (31)
  • V súčasnosti je aktuálna dôchodková hodnota každoročne k 1. januáru upravovaná vzhľadom na medziročnú zmenu priemernej mzdy v národnom hospodárstve zistenú Štatistickým úradom SR za 3. štvrťrok kalendárneho roka. Korekčný mechanizmus spočíva v tom, že z medziročnej zmeny priemernej mzdy sa na účely určenia indexu úpravy aktuálnej dôchodkovej hodnoty od 1. januára 2023 použije len 95 % tejto hodnoty. To znamená, že ak by predstavovala medziročná zmena priemernej mzdy za 3. štvrťrok napríklad rast na úrovni 5 %, na určenie aktuálnej dôchodkovej hodnoty sa použije hodnota 0,95 × 5 % = 4,75 %, teda index úpravy bude predstavovať hodnotu 1,0475.
  • Negatívny vplyv na sumu dôchodku, ktorý zakladá korekcia aktuálnej dôchodkovej hodnoty, bude v dlhodobom horizonte korigovaný nadviazaním dôchodkového veku na strednú dĺžku života. Na základe prognózy sa predpokladá, že kombináciou vplyvov opatrení – korekcia ADH a nadviazanie dôchodkového veku na strednú dĺžku života, bude mať bezdetný poistenec na dlhodobom horizonte približne rovnako vysoký dôchodok (v niektorých prípadoch vyšší) ako podľa súčasného právneho stavu, a to v dôsledku dlhšieho obdobia dôchodkového poistenia.
usmiaty seniori Čítajte viac Prichádza veľká dôchodková reforma. Čo prinesie od januára pre súčasných aj budúcich penzistov?
  • Vplyv uvedeného opatrenia bude postupný a výraznejšie ovplyvní predovšetkým poistencov, ktorí budú odchádzať do dôchodku v budúcnosti, pretože budú mať nižšiu novopriznanú sumu dôchodku v porovnaní so súčasným právnym stavom. V roku 2070 je predpoklad, že novopriznané penzie budú nižšie približne o 8,4 %.
  • Úsporu vo výdavkoch v roku 2023 odhaduje rezort práce na úrovni približne 1,5 mil. eur, v roku 2024 na úrovni približne 4,4 mil. eur a v roku 2025 na úrovni približne 7,8 mil. eur.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #dôchodková reforma #dôchodková hodnota