Aký 14. dôchodok dostanete v decembri? Vypočítajte si ho pomocou kalkulačky

Sociálna poisťovňa pripravila Kalkulačku na výpočet sumy tzv. 14. dôchodku (oficiálne nazvaný 13. dôchodok vyplatený v decembri 2022). Aj pri tejto dávke platí, že čím vyššiu penziu dôchodca dostáva, tým nižší bude jeho 14. dôchodok.

03.11.2022 12:28
kalkulácia, peniaze, kalkulacka, Foto:
Ilustračné foto.
debata (31)

Kalkulačku zverejnila na webovej stránke. Jej použitie je jednoduché. Dôchodca do nej vpíše sumu penzie, resp. jednotlivých dôchodkov, ktoré poberá. Po kliknutí na políčko „Vypočítať“ ihneď zistí, v akej sume mu patrí tzv. 14. dôchodok v decembri.

VIDEO: Minister Milan Krajniak vysvetľuje, ako by mala v praxi vyzerať pomoc pre penzistov.

„Kalkulačka umožňuje zápis aj v inej mene ako euro, pričom zabezpečí prepočet inej meny na euro (suma dôchodku v eurách sa zaokrúhľuje na najbližší eurocent nadol). Na prepočet dôchodku z cudziny sa použije referenčný výmenný kurz určený Európskou centrálnou bankou alebo Národnou bankou Slovenska, ktorý je platný 1. októbra,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

senior, opatrovanie, dôchodok, penzia Čítajte aj Nechcete rodičom prispievať na penziu? Musíte vyplniť formulár a doručiť ho Sociálnej poisťovni

Sociálna poisťovňa vyplatí tzv. 14. dôchodok v decembri 2022 automaticky, netreba oň osobitne žiadať.

Jeho maximálna suma bude 210 eur – a dostanú ju tí penzisti, ktorých dôchodok nie je vyšší ako 234,42 eura.

„Poberateľom dôchodku v rozpätí od 234,43 do 928,86 eura sa suma tzv. 14. dôchodku bude znižovať až do minimálnej sumy 35,01 eura. Najnižší tzv. 14. dôchodok v sume 35 eur dostanú penzisti, ktorých dôchodok je vyšší ako 928,87 eura,“ dodal Martin Kontúr.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #penzista