Boli ste vojakom či policajtom? Od júla 2023 dostanete čiastkový dôchodok zo Sociálnej poisťovne + príklady

Od júla budúceho roka by mali mať nárok na čiastkový starobný dôchodok aj výsluhoví dôchodcovia, ktorí nesplnili podmienku 15 odpracovaných rokov.

06.11.2022 06:20
mince, ľudia, peniaze Foto:
Ilustračné Foto
debata (29)

Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý sa nachádza v pripomienkovom konaní. Poberateľom výsluhových dôchodkov sa tak zhodnotí celkový počet odpracovaných rokov získaný v dôchodkovom systéme na Slovensku, a to systéme dôchodkového poistenia spravovanom Sociálnou poisťovňou, ako aj v osobitnom systéme sociálneho zabezpečenia policajtov a vojakov.

VIDEO: Jozef Mihál v Ide o pravdu vysvetľuje smršť zmien v dôchodkoch.

Video

„Vzhľadom na to, že cieľom právnej úpravy v tejto časti je precizovanie súčasného právneho stavu, kedy Sociálna poisťovňa už rozhoduje v súlade s ustálenou judikatúrou Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, nepredpokladáme dodatočné vplyvy na rozpočet Sociálnej poisťovne," uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí. V záujme dodržania zásady rovnakého zaobchádzania sa pritom upraví aj spôsob výpočtu starobných, predčasných starobných a invalidných dôchodkov nad rámec ustálenej judikatúry. Touto úpravou sa rozšíri okruh poistencov, ktorí budú mať nárok na dôchodok zo Sociálnej poisťovne.

peniaze, euro, dôchodok Čítajte aj Úrady práce pošlú tento mesiac ľuďom jednorazovo sto eur. Kto ich dostane?

Zákon o sociálnom poistení sa má zosúladiť s ustálenou judikatúrou Najvyššieho súdu SR. Ide o judikatúru k posudzovaniu nároku na čiastkový starobný dôchodok poistencov, ktorí získali obdobie výkonu služby policajta a vojaka v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok a súčasne získali obdobie dôchodkového poistenia v Sociálnej poisťovni v dĺžke kratšej ako 10, resp. 15 rokov.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #penzie #výsluhové dôchodky