Penzisti a práca? Môžu pracovať bez obmedzení. A čo zárobok. Má limity?

Približne 200-tisíc slovenských penzistov popri poberaní dôchodku pracuje. Niektorí preto, lebo chcú byť ešte pracovne aktívni, iní zasa preto, lebo ich dôchodok by nepokryl náklady na domácnosť. Priemerný slovenský dôchodok totiž nedosahuje ani sumu 520 eur. Tisíce penzistov ale majú dôchodok oveľa nižší a prácou si tak zvyšujú svoju životnú úroveň.

19.11.2022 06:00
dôchodca, pracovník, robotník Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Ak človek dovŕši dôchodkový vek a začne poberať starobný dôchodok, neznamená to automaticky, že musí prestať pracovať. Starobní dôchodcovia môžu pracovať bez obmedzení, teda môžu poberať penziu aj plat.

Rovnako je to aj s invalidnými dôchodcami, ktorí môžu poberať dávku aj plat, ak im to ich zdravotný stav dovolí. Inak je to ale s predčasnými penzistami. Tí môžu pracovať len na dohodu a zarobiť mesačne maximálne dvesto eur. Ich ročný príjem tak nesmie prekročiť 2 400 eur. Ak zarobia viac, Sociálna poisťovňa im výplatu penzie zastaví a opäť obnoví, až keď pracovať prestanú alebo keď dosiahnu dôchodkový vek.

adh Čítajte aj Žiadať o penziu teraz alebo až v januári? Vydržať sa oplatí, dostanete o desiatky eur viac + príklady

Ľudia, ktorí si po dovŕšení dôchodkového veku vylepšujú svoj príjem prácou, majú nárok na viaceré výhody. Keď prestanú pracovať, môžu požiadať o zvýšenie dôchodku. Rovnako ako ostatní zamestnanci majú nárok aj na dovolenku, gastrolístky či nemocenské dávky. A ak ich vo firme pracuje viac ako 50, využiť môžu aj príspevok na rekreáciu.

šťastná dôchodkyňa Čítajte viac Ruší sa dôchodkový strop, do penzie pôjdeme opäť neskôr. Koho sa zmena dotkne?

Výhody môžu získať len tí penzisti, ktorí sú zamestnaní na pracovnú zmluvu. V takom prípade za nich zamestnávateľ odvádza poistné na dôchodkové či nemocenské poistenie. „Pracujúcim dôchodcom vzniká nárok na dávky podľa toho, aké povinné poistenie im vyplýva z pracovnoprávneho vzťahu, ktorý uzatvorili,“ uviedla Jana Hrabková z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

„Ak sú v riadnom pracovnom pomere, platia poistné na starobné a nemocenské poistenie, okrem týchto poistení za nich platí zamestnávateľ aj poistné na úrazové a garančné poistenie, ak má povinnosť byť garančne postený. To znamená, že im môže vzniknúť nárok na nemocenské, úrazové a garančné dávky. Samozrejme, po splnení všetkých zákonom stanovených podmienok.“

financie, peniaze, dávky, plat, bankovky Čítajte aj Penzie by sa od roku 2025 mali zvyšovať po novom. Čo ovplyvní valorizáciu. A prečo s tým rezort financií nesúhlasí?

Mnohí penzisti majú dilemu, či pracovať a poberať penziu alebo o penziu nepožiadať a ďalej pracovať. Na túto otázku si ale musia odpovedať sami. Väčšina však volí možnosť poberania dôchodku aj platu. Sociálna poisťovňa zvyšuje penzie pracujúcim dôchodcom automaticky vždy od 1. januára za odpracované obdobie predchádzajúceho roka. Dôchodca môže o takéto zvýšenie požiadať raz ročne, ale až keď ukončí poistný pomer. Ak ich má viac, musia byť ukončené všetky. Prihliada sa na zárobky zo všetkých poistných vzťahov pracujúceho dôchodcu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #pracujúci dôchodca