Tisíckam invalidných dôchodcov prepočítajú penzie. Niektoré porastú o stovky eur

Nové druhy ochorení, prepočítavanie a zvyšovanie invalidných dôchodkov. Zmeny navrhuje rezort práce v novele zákona o sociálnom poistení, ktorá je v pripomienkovom konaní. Platiť by mala od júla budúceho roka.

07.11.2022 06:00
dievča, žena, smútok, rozmýšľanie, depresia Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

Zmeniť by sa mala percentuálna miera poklesu schopnosti pracovať pri niektorých ochoreniach tak, aby zodpovedala závažnosti poškodenia zdravia a umožnila zaradiť nové druhy ochorení, ktoré sú v súlade s aktuálnymi medicínskymi poznatkami. Bude to mať pozitívny vplyv a priznanie vyššieho percenta invalidity ako doteraz a tým aj vyššieho invalidného dôchodku.

Invalidita by mala byť vyššia pri 24 ochoreniach prílohy č. 4 zákona o sociálnom poistení v rámci invalidity „do 70 %“, vďaka čomu by viac ako 5 300 invalidným dôchodcom mala ich penzia vzrásť približne o 22,60 eura.

peniaze, euro, dôchodok Čítajte aj Úrady práce pošlú tento mesiac ľuďom jednorazovo sto eur. Kto ich dostane?

„Presun invalidných dôchodcov z invalidity „do 70 %“ do tej „nad 70 %“ percentuálnej miery poklesu schopnosti pracovať sa dotkne 73 ochorení. Z celkového počtu vyplácaných invalidných dôchodkov do 70 % tak Sociálna poisťovňa zrejme zvýši invalidný dôchodok približne 16 100 poistencom, ktorým penzia porastie asi o 182,60 eura,“ píše sa v dôvodovej správe.

Prepočítavanie dôchodkov bude trvať približne dva roky. Invaliditu budú posudkoví lekári Sociálnej poisťovne preskúmavať v rámci kontrolných prehliadok. Ak ju ale invalidný dôchodca nemá určenú, Sociálna poisťovňa takého penzistu posúdi ex offo, teda termín posúdenia trvania invalidity určí sama.

kalkulácia, peniaze, kalkulacka, Čítajte aj Aký 14. dôchodok dostanete v decembri? Vypočítajte si ho pomocou kalkulačky

V roku 2023 bude prehodnotených 25 %, v roku 2024 až 50 % a v roku 2025 zvyšných 25 % invalidít. Prehodnotenie sa bude týkať približne 21 400 invalidných dôchodcov.

Zmena si vyžiada navýšenie výdavkov Sociálnej poisťovne v roku 2023 v sume približne 5,4 mil. eur, v roku 2024 cca 47,2 milióna a v roku 2025 asi 70,2 milióna eur.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #penzia #invalidný dôchodok #invalidný dôchodca #suma penzie