Druhý penzijný pilier má opustiť 60–tisíc sporiteľov

Druhý pilier, v ktorom si na súkromných účtoch sporí na penzie 1,5 milióna ľudí, sa po treťom otvorení v jeho doterajšej histórii opäť zmenší.

16.08.2012 12:06
peniaze, euro, eurá, bankovky, mince, úver,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (189)

Vláda predpokladá, že pilier v priebehu septembra až januára opustí približne 60–tisíc ľudí a, naopak, dodatočne doň vstúpi asi 10–tisíc nových sporiteľov. Ak by sa predpoklady Ficovej vlády naplnili, do štátneho rozpočtu by na budúci rok dodatočne natieklo až 229 miliónov eur. Peniaze sporiteľov by totiž po opustení piliera prepadli v prospech štátnej Sociálnej poisťovne.

Zmeny v druhom pilieri by tak naplnili štátnu kasu najviac zo všetkých úsporných opatrení, ktoré navrhuje vláda. Kabinet na zníženie defi citu verejných financií potrebuje na budúci rok nájsť najmenej 1,5 miliardy eur a ďalších asi 0,5 miliardy eur na vládne priority a rezervu. Len znížením odvodov do druhého piliera z deviatich na štyri percentá rozpočet na budúci rok získa 473 miliónov eur.

Pri prvom otvorení piliera v roku 2008 predstavoval čistý úbytok 83–tisíc sporiteľov, druhýkrát v rokoch 2008 až 2009 sa pilier zmenšil o ďalších 51–tisíc ľudí. Premiér Robert Fico teraz tvrdí, že druhý pilier je nevýhodný pre všetkých ľudí s platom do tisíc eur a tak by z neho mala podľa neho odísť väčšina ľudí. Opozícia, naopak, varuje, že potom by ľudia boli odkázaní na neudržateľný prvý pilier a o niekoľko rokov nemusia byť peniaze na penzie.

Prípadný výnos z otvorenia druhého piliera sa použije na zníženie defi citu verejných financií. „Ak sa otvorením piliera získajú dodatočné zdroje, pôjdu na nižší deficit. Ministerstvo však zatiaľ nekalkuluje so žiadnym konkrétnym číslom ani súvisiacimi príjmami. Spomínaný predpoklad je len výsledkom odhadov na základe dvojnásobného otvorenia piliera v rokoch 2008 a 2009,“ uvádza hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

Na to, aby ľudia z druhého piliera odišli, už vyzýva premiér Fico aj minister práce Ján Richter. Fico tvrdí, že ľudia majú nízke platy na to, aby si niečo v druhom pilieri ušetrili. „Tak potom pre koho bol druhý pilier stavaný,“ vyzval nedávno Fico. Richter zase tvrdí, že druhý pilier sa oplatí len pre niečo viac ako tretinu sporiteľov. Opozícia takéto názory odmieta.

Poslanec za SDKÚ Ľudovít Kaník hovorí, že druhý pilier sa oplatí aj ľuďom vo veku nad 50 rokov, ktorí majú ešte niekoľko rokov do penzie a môžu si tak na súkromnom účte šetriť na vlastný dôchodok. Kaník radí nespoliehať sa na prvý pilier. Podľa analytikov však všetky zmeny, ktoré súčasná vláda vykonala v penziách, garantujú stabilitu systému na najbližších 50 rokov. Napriek oslabeniu druhého piliera je to najmä vďaka tomu, že sa penzie začnú valorizovať menšou sumou a od roku 2017 sa začne zvyšovať dôchodkový vek.

So silnejším druhým pilierom by verejné financie v súčasnosti mali veľké problémy a alternatívou by bolo zrejme len ďalšie výrazné zvyšovanie daní. Na druhej strane so silnejším druhým pilierom by bol penzijný systém udržateľný aj o 50 rokov. Súčasná vláda však tvrdí, že druhý pilier sa môže v budúcnosti po zlepšení ekonomického prostredia opäť posilniť. Zachrániť penzie možno v budúcnosti aj rastom zamestnanosti či prisťahovalectvom, ktoré môže sčasti riešiť problém so starnutím obyvateľstva.

© Autorské práva vyhradené

189 debata chyba