Vláda pripravuje v penziách štyri dôležité zmeny. Čo bude od júla budúceho roka inak?

Zmeny, ktoré by mali začať platiť od júla budúceho roka navrhuje ministerstvo práce v novele zákona o sociálnom poistení.

22.11.2022 06:00
dôchodcovia, penzisti, manželia, dôchodkový systém Foto:
Rozmrazenie súm minimálnych dôchodkov, viac percent pre invalidných dôchodcov, ale aj penzia zo Sociálnej poisťovne pre bývalých vojakov a policajtov.
debata (1)
Video
Ide o peniaze: Všetko o rodičovskom dôchodku s Martinom Kontúrom, hovorcom Sociálnej poisťovne. Premiéra 16. 11. 2022.

Podľa návrhu by sa mala zlepšiť informovanosť o budúcich penziách z prvého aj z druhého piliera prostredníctvom tzv. dôchodkovej prognózy. „Navrhnutá bude tak, aby dokázala poistenca informovať nielen o predpokladanej budúcej sume starobného dôchodku, ale aj o veku odchodu do penzie. Poistenec by si mal uvedomiť, že na výšku dôchodku má vplyv aj jeho vlastné rozhodnutie – vek odchodu do dôchodku, pokračovanie v pracovnej kariére, optimalizácia príjmov a pod., a preto mu budú poskytnuté rôzne alternatívy prognóz, prispôsobené veku,“ píše sa v dôvodovej správe k zákonu.

Premýšľajúci muž, senior, penzista, otáznik, nejasnosť Čítajte aj Strop dôchodkového veku bude od januára minulosťou. Koho sa zmena dotkne? Ako zistíte kedy pôjdete do penzie + tabuľka

Okrem týchto základných údajov by mala obsahovať aj informáciu o prognózach budúcej penzie, a to v troch scenároch: základnom, optimistickom a pesimistickom, ktoré by sa mali odvíjať od predpokladaného vývoja ukazovateľov, ktoré majú vplyv na výšku starobného a predčasného dôchodku. Upozorňovať by mala aj na informáciu o vplyve inflácie na výšku budúceho dôchodku.

Nové druhy ochorení, prepočítavanie a zvyšovanie invalidných dôchodkov sú treťou novinkou v zákone. Tiež od júla by sa mala zmeniť percentuálna miera poklesu schopnosti pracovať pri niektorých ochoreniach tak, aby zodpovedala závažnosti poškodenia zdravia a umožnila zaradiť nové druhy ochorení, ktoré sú v súlade s aktuálnymi medicínskymi poznatkami. Bude to mať pozitívny vplyv a priznanie vyššieho percenta invalidity ako doteraz, a tým aj vyššej sumy invalidnej penzie.

Prepočítavanie dôchodkov bude trvať približne dva roky. Invaliditu budú posudkoví lekári Sociálnej poisťovne preskúmavať v rámci kontrolných prehliadok. Ak ju ale invalidný dôchodca nemá určenú, Sociálna poisťovňa takého penzistu posúdi ex offo, teda termín posúdenia trvania invalidity určí sama.

penzia, dôchodok, dôchodca, Čítajte aj Do predčasnej penzie po 40 odpracovaných rokoch? Od januára. Musíte ale splniť podmienky. A to hneď nieľkolko naraz

Po novom by mali mať bývalí vojaci či policajti nárok na čiastkový starobný dôchodok. Týkať by sa to malo najmä tých, ktorí nesplnili podmienku 15 odpracovaných rokov. „Vzhľadom na to, že cieľom právnej úpravy v tejto časti je precizovanie súčasného právneho stavu, keď Sociálna poisťovňa už rozhoduje v súlade s ustálenou judikatúrou Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, nepredpokladáme dodatočné vplyvy na rozpočet Sociálnej poisťovne," uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

V záujme dodržania zásady rovnakého zaobchádzania sa pritom upraví aj spôsob výpočtu starobných, predčasných starobných a invalidných dôchodkov nad rámec ustálenej judikatúry. Touto úpravou sa rozšíri okruh poistencov, ktorí budú mať nárok na dôchodok zo Sociálnej poisťovne.

adh Čítajte aj Žiadať o penziu teraz alebo až v januári? Vydržať sa oplatí, dostanete o desiatky eur viac + príklady

Poslednou zmenou je „rozmrazenie“ súm minimálneho dôchodku, teda opätovné nadviazanie jeho súm na príslušné percentá sumy životného minima pre jednu plnoletú osobu, tak, aby s ohľadom na zvyšujúcu sa infláciu zostal jeho účel zachovaný, teda aby sa penzista nedostal do hmotnej núdze. Stane sa tak však až od januára 2024. Základná suma minimálnej penzie by mala vzrásť zo súčasných 334,30 eura za 30 kvalifikovaných rokov na 349,20 eura, za 45 kvalifikovaných rokov by mala jeho suma vzrásť o 31,70, teda zo 410 na 441,70 eura.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #penzia #dôchodkové sporenie #zmeny v penziách