Predčasný dôchodok má svoje nové minimum. Od akej sumy vám ho priznajú?

Uvažujete nad odchodom do predčasného dôchodku? Cesta k nemu je opäť zarúbanejšia. V jeho priznávaní nastala zmena. A to zásadná. Kým do konca októbra na to, aby vám bola táto dávka priznaná, stačilo dosiahnuť jej minimálnu sumu 281,40 eura, od novembra je to až 375,10 eura.

08.12.2022 06:00
muž, žena, pár, rozmýšľanie, uvažovanie Foto:
debata

A to nie je všetko. Naďalej ostávajú v platnosti aj ďalšie podmienky: aspoň 15 odpracovaných rokov, minimálne dva roky do riadnej penzie a nebyť v čase žiadosti zamestnaný. A to všetko súčasne. Odchod do predčasnej penzie bude tak pre mnohých nedosiahnuteľný.

Video
Elektronický účet poistenca v relácii Ide o peniaze exkluzívne predstavuje generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Michal Ilko.

Kým do konca októbra musel každý, kto o predčasný dôchodok žiadal, dosiahnuť jeho minimálnu sumu – 281,40 eura mesačne, od novembra je táto suma vyššia. Musí totiž dosiahnuť aspoň 1,6-násobok sumy životného minima, teda minimálne 375,10 eura mesačne. A to všetko po odpočítaní „trestu“ za skorší odchod do penzie. „Suma predčasného dôchodku sa zníži o 0,5 % za každých začatých 30 dní odo dňa vzniku nároku na predčasný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku,“ uviedla Zuzana Dvoráková zo Sociálnej poisťovne. „To znamená, že ak poistenec o predčasný dôchodok požiada presne dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, suma dôchodku sa mu zníži o 12,5 %,“ vysvetlila. Ak oň požiada rok pred dovŕšením penzijného veku, celkovo sa predčasný dôchodok zníži o 6,5 %.

senior, zamyslenie, otázka, otáznik Čítajte viac Predčasný dôchodok má svoje nové minimum. Takmer o sto eur viac ako doteraz. Od akej sumy vám ho priznajú?

Ak žiadateľ o predčasný dôchodok pracuje, musí počítať s tým, že mu žiadosť o dôchodok zamietnu. Ak sa totiž rozhodne pre tento druh dávky, nesmie pracovať. Dokonca ani na dohodu s odvodovou úľavou s príjmom do 200 eur mesačne. Túto úľavu si môže uplatniť iba dôchodca. „Ak ale už Sociálna poisťovňa predčasný dôchodok priznala a poistenec ho poberá, môže začať pracovať na dohodu s odvodovou úľavou do 200 eur mesačne bez toho, aby mu výplatu penzie zastavila. Môže teda poberať predčasný dôchodok a zároveň aj pracovať na dohodu. Ak však príjem z takejto dohody za rok presiahne 2 400 eur, Sociálna poisťovňa mu zastaví výplatu predčasného dôchodku a v ďalšom roku výplatu v januári obnoví a zúčtuje,“ približuje postup Dvoráková.

Od januára pribudne nový typ predčasnej penzie. Žiadať o ňu môže každý, kto odpracoval 40 rokov. Do odpracovaných rokov sa však nepočíta doba štúdia ani podpora v nezamestnanosti. Ženám sa započítava obdobie starostlivosti o dieťa. Aj v tomto prípade však musí minimálna suma predčasného dôchodku dosiahnuť aspoň 375,10 eura. A tiež po odrátaní percenta za každý skorší mesiac odchodu do penzie. V tomto prípade to však nebude 0,5 percenta za každý skorší mesiac, ale „iba“ 0,3 percenta. Ak budete chcieť ísť do penzie napríklad o štyri roky skôr, musíte počítať s faktom, že váš dôchodok bude nižší o viac ako 14 percent.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #odchod do dôchodku #minimálna penzia