Kedy do predčasnej penzie? Aká je jej minimálna suma a kedy ju nedostanete?

Kedy môžem ísť do predčasnej penzie? Môžem poberať predčasný dôchodok ak pracujem? Prinášame otázky a odpovede.

02.12.2022 07:00
dôchodcovia, manželia Foto:
Ilustračné foto
debata

Bol mi priznaný predčasný starobný dôchodok. Od marca ho však nedostávam, pretože som zamestnaná. Koncom januára budúceho roka dovŕšim dôchodkový vek. Môžem od tohto dňa požiadať o priznanie starobného dôchodku, aj keď budem naďalej pracovať?

Áno. Nárok na výplatu dôchodku vzniká aj dovŕšením dôchodkového veku, keďže dovŕšením dôchodkového veku sa predčasná penzia stáva starobným dôchodkom. Výplata starobného dôchodku nie je obmedzená v dôsledku súbehu s výkonom zárobkovej činnosti, preto po dovŕšení dôchodkového veku je možné požiadať o jeho uvoľnenie, aj keď nezaniklo povinné dôchodkové poistenie, alebo je možné naďalej pracovať bez poberania starobného dôchodku.

Kedy môžem ísť do predčasného dôchodku? Som narodená 8. augusta 1964 a mám päť detí.

Dôchodkový vek ženy narodenej v roku 1964, ktorá vychovala päť detí, je podľa právnych predpisov platných od 1. januára 2021 – 62 rokov a 2 mesiace. Tento vek dovŕšite 8. októbra 2026. O predčasný dôchodok môžete požiadať najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, teda 8. októbra 2024.

Vychovala som dve deti, narodená som 17. mája 1963. Kedy môžem požiadať o predčasnú penziu?

Dôchodkový vek ženy narodenej v roku 1963, ktorá vychovala dve deti, je podľa právnych predpisov platných od 1. januára 2021 – 62 rokov a 6 mesiacov. Tento vek dovŕšite 17. novembra 2025. O predčasnú penziu môžete požiadať najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, teda 17. novembra 2023.

muž, žena, pár, rozmýšľanie, uvažovanie Čítajte viac Predčasný dôchodok má svoje nové minimum. Od akej sumy vám ho priznajú?

Spĺňam podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok. Nemôžem však oň požiadať, lebo ešte stále pracujem. Ak by som však ukončila zamestnanie, do priznania dôchodku budem bez príjmu. Aké sú možnosti, aby občan, ktorý ukončí zamestnanie a požiada o priznanie predčasného dôchodku, nezostal do priznania dôchodku bez príjmu?

Zákon o sociálnom poistení neumožňuje súbeh zamestnania na riadnu pracovnú zmluvu, z ktorého vyplýva povinné dôchodkové poistenie a poberania predčasného starobného dôchodku. Každý občan sa musí rozhodnúť individuálne s prihliadnutím na svoju ekonomickú a sociálnu situáciu, či zostane pracovať až do dovŕšenia dôchodkového veku alebo zamestnanie na riadnu pracovnú zmluvu ukončí a požiada o priznanie predčasného starobného dôchodku, pričom musí brať do úvahy aj skutočnosť, že od ukončenia zamestnania do priznania dôchodku môže byť bez príjmu. Sociálna poisťovňa je povinná rozhodnúť o priznaní dôchodku do 60 dní od začatia konania, v mimoriadne zložitých prípadoch môže túto lehotu predĺžiť najviac o 60 dní, čo treba žiadateľovi o dôchodok oznámiť. Jedinou možnosťou je pracovať na dohodu o pracovnej činnosti alebo na dohodu o vykonaní práce, keďže tieto dohody nezakladajú účasť na dôchodkovom poistení a takýto zamestnanec nie je povinne dôchodkovo poistený.

Narodil som sa 24. septembra 1960. Môžem žiadať o predčasný dôchodok?

Môžete. Spĺňate totiž vekovú podmienku na priznanie predčasného dôchodku. Dôchodkový vek dosiahnete vo veku 63 rokov, teda 24. septembra 2023. Nárok na predčasný dôchodok vám, za splnenia ostatných zákonných podmienok, vznikne najskôr dva roky pred dovŕšením tohto veku. Zároveň však váš dôchodok musí byť vyšší ako 1,6-násobok životného minima, ktorý je do 30. 6. 2023 stanovené na 375,10 eura. Nárok vám nevznikne, ak k uvedenému dňu budete pracovať.

Môžem požiadať o predčasný dôchodok, ak budem pracovať na dohodu s príjmom do 200 eur mesačne?

Môžete. Vykonávanie práce na dohodu do 200 eur už od júla 2018 nie je prekážkou pre vznik nároku na predčasný starobný dôchodok. O spísanie žiadosti o dôchodok je potom potrebné požiadať v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste bydliska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #Dôchodcovia