Do penzie v 58 rokoch? Kto bude môcť o ňu žiadať? + príklady

Novela zákona o sociálnom poistení prináša možnosť skoršieho odchodu do dôchodku. Novinkou je odchod do penzie po 40 odpracovaných rokoch. Má to však háčik. A nielen jeden.

12.12.2022 06:00
dôchodok, penzia, dôchodkyňa Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)
  • Kto bude môcť o tento druh dávky žiadať? Do predčasného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch bude môcť ísť iba človek, ktorého suma predčasného dôchodku bude vyššia ako 1,6-násobok sumy životného minima pre plnoletú osobu, teda ten, čia budúca penzia po odpočítaní percent za skorší odchod do dôchodku, bude minimálne v sume 375,10 eura.
  • Do štyridsiatich odpracovaných rokov sa navyše nebude, podľa schváleného zákona, započítavať doba štúdia a ani obdobie, počas ktorého bol žiadateľ v evidencii nezamestnaných. Čiže do predčasného dôchodku bude môcť odísť človek v 58 rokoch iba v prípade, že pracoval od osemnástich rokov a nebol nikdy nezamestnaný.
  • Pokiaľ ide o ženu, ktorá vychovala deti, obdobie poberania materského a rodičovského príspevku sa jej do odpracovaných rokov započíta.
muž, žena, pár, rozmýšľanie, uvažovanie Čítajte viac Predčasný dôchodok má svoje nové minimum. Od akej sumy vám ho priznajú?

Príklad:

  1. Poistenec sa na budúci rok rozhodne požiadať o predčasný dôchodok po odpracovaní 40 rokov. Sociálna poisťovňa mu vypočíta penziu v sume 450 eur a túto sumu následne zníži o 21 %, pretože odíde do penzie o šesť rokov skôr, na sumu 355,50. Podľa schváleného návrhu však minimálna suma predčasnej penzie musí dosiahnuť aspoň 1,6-násobok životného minima, teda 375,10 eura, túto žiadosť následne poisťovňa zamietne.
  2. Iný poistenec sa tiež rozhodne požiadať o predčasný dôchodok po odpracovaní 40 rokov. Suma jeho penzie dosiahne 580 eur, po odrátaní 21 % to bude suma 458,20 eura. Tomuto poistencovi predčasnú penziu prizná, pretože jej suma je vyššia ako zákonom stanovený 1,6-násobok sumy životného minima, teda bude vyššia ako 375,10 eura.

Príklady sú čisto informatívne.

Prepočítajú aj už priznané dôchodky

Novela počíta aj s prepočítavaním dôchodkov, ktoré boli priznané ako predčasné v prípade, že títo ľudia splnili podmienku 40 odpracovaných rokov. „V tejto súvislosti sa navrhuje u ľudí, ktorí splnili podmienku 40 odpracovaných rokov, postupné prepočítanie ich vyplácaných predčasných, resp. starobných penzií s krátením o 0,3 % za každých začatých 30 dní skoršieho poberania dôchodku za predpokladu, že tieto dôchodky boli pôvodne priznané ako predčasné,“ píše sa v dôvodovej správe. Prepočet sa dotkne približne 105-tisíc ľudí a ich dôchodok sa priemerne zvýši o 26 eur mesačne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #Dôchodcovia