Nechcete prispieť na penziu svojich rodičov? Vyhlásenie môžete vyplniť aj elektronicky

Podať vyhlásenie o nároku na rodičovský dôchodok je možné už aj prostredníctvom Elektronického účtu poistenca.

21.12.2022 15:42
Schranka01
debata (1)

Sociálna poisťovňa sprístupnila túto funkcionalitu dnes a doplnila tak už existujúce možnosti doručenia tohto dokumentu: osobne, poštou a všeobecným podaním cez portál slovensko.sk.

Video
Elektronický účet poistenca v relácii Ide o peniaze exkluzívne predstavuje generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Michal Ilko. Premiéra 8. 12. 2022.

„Jednoduchší je tiež proces aktivácie prístupu do Elektronického účtu poistenca: tento proces môže klient absolvovať spoza počítača cez elektronický formulár. Sociálna poisťovňa tak pokračuje v elektronizácii svojich služieb s cieľom zjednodušenia prístupu a vybavenia úkonu bez návštevy pobočky,“ konštatoval hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

dôchodok, penzia, dôchodca, penzista, dôchodkyňa, penzistka, žiadosť Čítajte aj Chystáte sa do penzie a sporíte si v druhom pilieri? Vyplatia vám celú nasporenú sumu a komu penziu zdania?

Rodičovský dôchodok: Vyhlásenie podáte cez Elektronický účet poistenca

Sociálna poisťovňa zjednodušila poistencom podanie vyhlásenia o nároku na rodičovský dôchodok. V súčasnosti je možné vyplniť a odoslať toto vyhlásenie aj prostredníctvom Elektronického účtu poistenca.

Samotná žiadosť sa nachádza v menu vľavo v sekcii Dôchodkové poistenie. Poistenec zadá novú žiadosť kliknutím na tlačidlo „+Nové vyhlásenie“, zobrazí sa mu predvyplnené tlačivo, v ktorom dopíše požadované údaje a toto vyhlásenie následne elektronicky odošle.

„Toto vyhlásenie je určené klientom poisteným v Sociálnej poisťovni v roku 2021, ktorí chcú poukázať rodičovský dôchodok osobe, ktorej bolo dieťa zverené na základe rozhodnutia príslušného orgánu do náhradnej osobnej starostlivosti. Rovnako je vyhlásenie určené tým klientom, ktorí si neželajú, aby Sociálna poisťovňa poukázala časť ich odvodov rodičovi, resp. rodičom,“ informuje Kontúr.

Rodičovský dôchodok nemá vplyv na výšku odvodov dieťaťa ani na výšku jeho budúceho dôchodku. Do Sociálnej poisťovne je potrebné ho doručiť najneskôr do 28. februára 2023. Rodičovský dôchodok biologickému rodičovi alebo osvojiteľovi poistenca prizná Sociálna poisťovňa automaticky. V tomto prípade nie je potrebné podávať vyhlásenie.

pár, žena, muž, účty, odvody, živnostníci Čítajte aj Novinky od januára. Kto po novom nebude musieť platiť odvody?

Elektronický účet poistenca: Prístup si aktivujete bez návštevy pobočky

Sociálna poisťovňa tiež pridala novú možnosť aktivácie prístupu do Elektronického účtu poistenca – prostredníctvom elektronického formulára na portáli slovensko.sk. Tento spôsob je tak doplnkom k už existujúcim možnostiam aktivácie – osobne v pobočke a elektronicky cez tzv. všeobecné podanie na portáli slovensko.sk.

Elektronický formulár Podávanie žiadosti o zriadenie/zru­šenie prístupu pre elektronickú službu „Elektronický účet poistenca" nájdu klienti na tomto linku, respektíve po zadaní výrazu „Elektronický účet poistenca“ vo vyhľadávači priamo na portáli slovensko.sk. Tento elektronický formulár je možné odoslať do Sociálnej poisťovne s overením pomocou elektronického občianskeho preukazu a čítačky, resp. aplikáciou Slovensko v mobile.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vyhlásenie #rodičovský dôchodok #elektronický účet poistenca