Ktorý pilier je výhodnejší?

Od 1. septembra do konca januára budúceho roku je možné z druhého piliera odísť, ale aj vstúpiť.

09.09.2012 06:30
Peniaze, plat, mzda Foto:
Ilustračné foto.
debata (56)

Ľudia, ktorým zostáva pár rokov do dosiahnutia dôchodkového veku

Pre ľudí v preddôchodkovom veku je pravdepodobne výhodnejšie, ak budú mať dôchodok len z prvého piliera. Dôchodkové fondy totiž od svojho vzniku nedokázali zarobiť ani toľko, aby pokryli infláciu. Naproti tomu aktuálna dôchodková hodnota, ktorá sa používa pri výpočte penzií z prvého piliera, sa každoročne zvyšuje o nárast priemernej mzdy v treťom štvrťroku. Od roku 2005 do roku 2012 sa zvýšila o 51 percent, a teda rástla viac ako inflácia.

Ľudia s nízkou mzdou

Každý, kto zarába podpriemerne, bude pri výpočte dôchodku z prvého piliera zvýhodnený. Sociálna poisťovňa mu zvýši jeho osobný mzdový bod, vďaka čomu dostane vyšší dôchodok. Naproti tomu dôchodok z druhého piliera bude závisieť len od nasporenej sumy, teda od výšky platu a od dosiahnutého zhodnotenia. Dôchodkové spoločnosti nebudú slabšie zarábajúcim zvyšovať dôchodok. Ak niekto dlhodobo zarába podpriemerne a nie je predpoklad, že by v budúcnosti mohla jeho mzda výraznejšie vzrásť, s veľkou pravdepodobnosťou bude pre neho lepšie, ak sa spoľahne len na dôchodok z prvého piliera.

Kto zarába viac ako tisíc eur

Ľudia, ktorých príjem presahuje 1,25–násobok priemernej mzdy, čo je približne tisíc eur, budú pri výpočte dôchodku z prvého piliera viac solidárni s horšie zarábajúcimi. Od roku 2018 sa im pri výpočte dôchodku zohľadní len 60 percent zo mzdy presahujúcej 1,25– násobok priemerného platu. Naproti tomu z druhého piliera dostanú dôchodok na základe sumy, ktorú si nasporia. Pri dôchodku z druhého piliera nebudú musieť doplácať na ľudí s nižším príjmom. Preto môže byť pre nich výhodné, ak si na svoj budúci dôchodok budú sporiť aj v dôchodkovej spoločnosti.

Kto zarába viac ako 2 400 eur

Ľuďom, ktorých príjem presahuje trojnásobok priemernej mzdy, sa pravdepodobne oplatí, ak zostanú v druhom pilieri. Odvody na sociálne poistenie sa totiž od januára budú platiť maximálne z päťnásobku priemernej mzdy. Pri výpočte dôchodku z prvého piliera sa však zohľadní nanajvýš trojnásobok priemerného platu. To znamená, že ľudia, ktorí zarábajú viac ako približne 2 400 eur, síce platia odvody z celého svojho zárobku, no Sociálna poisťovňa im penziu vypočíta z nižšej sumy. Dôchodková spoločnosť im však dôchodok vypočíta na základe celej nasporenej sumy.

Ľudia s priemernou mzdou

Ak niekto poberá priemernú mzdu (vlani 786 eur) alebo mierne viac, Sociálna poisťovňa mu pri výpočte penzie zohľadní celý jeho plat. Jeho osobný mzdový bod sa nebude ani zvyšovať, ani znižovať. Rovnako na tom bude aj pri výpočte dôchodku z druhého piliera. Dôchodková spoločnosť mu takisto penziu vypočíta z celej nasporenej sumy, ktorá bude závisieť najmä od jeho platu. Či sa mu oplatí byť v druhom pilieri alebo nie, tak závisí najmä od toho, ako dlho mu zostáva do dosiahnutia dôchodkového veku, akým spôsobom sa v budúcnosti bude vyvíjať jeho plat a ako porastie priemerná mzda. Ovplyvniť dôchodok z prvého piliera môže aj demografická kríza či budúce vlády, ktoré môžu zmeniť spôsob výpočtu penzií.

Mladí ľudia

Pre mladých ľudí, ktorým do dosiahnutia dôchodkového veku ešte zostávajú desiatky rokov, je pravdepodobne výhodnejšie, ak si na dôchodok budú sporiť v druhom pilieri. Na základe demografického vývoja bude v budúcnosti na jedného dôchodcu pripadať menej pracujúcich ľudí, ktorí platia odvody. To znamená, že sa môže stať, že štát nebude mať k dispozícii dostatok peňazí, aby dôchodky z prvého piliera zostali na súčasnej úrovni.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba