Rodičovský dôchodok: Dostanú ho od mája aj rodičia policajtov a vojakov?

Nárok na rodičovský dôchodok má pritom rodičom policajtov a vojakov vzniknúť spätne aj za obdobie od 1. januára tohto roka.

14.01.2023 06:00
Matka s dcérou (senior) Foto:
Ilustračná foto.
debata (7)

Od mája tohto roka by sa mal rodičovský dôchodok zaviesť aj pre rodičov policajtov a vojakov. Aj príslušníci silových zložiek by tak mohli odviesť každému rodičovi na penzii 1,5 percenta z ich hrubého platu resp. vymeriavacieho základu.

dôchodok, penzia, dôchodca, penzista, dôchodkyňa, penzistka, žiadosť Čítajte aj Poisťovňa bude informovať o tom, kedy pôjdete do penzie, aj o jej sume. Dostanete tzv. dôchodkovú prognózu

Nárok na rodičovský dôchodok má pritom rodičom policajtov a vojakov vzniknúť spätne aj za obdobie od 1. januára tohto roka. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý do parlamentu predložili poslanci za hnutie Sme rodina Miloš Svrček a Jozef Lukáč. O rodičovskom dôchodku za rok 2023 pre rodičov policajtov a vojakov má Sociálna poisťovňa rozhodnúť najneskôr do konca tohto roka. Návrhom novely zákona by sa mal parlament zaoberať na schôdzi, ktorá sa začína 31. januára tohto roka.

Poslanci za hnutie Sme rodina upozorňujú na to, že Ústava SR pri ústavnom práve na rodičovský dôchodok nerozlišuje, či sa platba spojená s touto účasťou uhrádza v rámci systému sociálneho poistenia alebo systému výsluhového zabezpečenia. „Navrhuje sa preto právna úprava vzniku nároku na rodičovský dôchodok podľa zákona o sociálnom poistení aj z titulu účasti dieťaťa poberateľa dôchodku na výsluhovom zabezpečení," uviedli poslanci.

žiadosť, penzia, dôchodok, penzsti, seniori, Čítajte aj Žijete v zahraničí? Do konca januára musíte doručiť Potvrdenie o žití

Pri výpočte sumy rodičovskej penzie sa vychádza z príjmov dieťaťa spred dvoch rokov. Suma rodičovského dôchodku je zastropovaná, počíta sa najviac z 1,2-násobku priemernej mzdy na Slovensku. Pri priemernej hrubej mzde za rok 2021 vo výške 1 211 eur maximálny rodičovský dôchodok v tomto roku dosiahne 21,80 eura mesačne pre každého rodiča. Takýto rodičovský dôchodok svojim rodičom môžu dopriať deti, ktorých hrubá mzda alebo vymeriavací základ dosahuje 1 453,60 eura a viac.

Predložený návrh bude mať negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy z dôvodu vzniku nároku na rodičovský dôchodok pre penzistov, ak má dieťa rodiča účasť na výsluhovom zabezpečení. Predpokladá sa negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy v roku 2023 vo výške cca 13 mil. eur; v roku 2024 cca 14,1 mil. eur; v roku 2025 cca 15,6 mil. eur a v roku 2026 cca 16,8 mil. eur.

Zákon bude mať pozitívny vplyv na cca 50 tis. poberateľov rodičovského dôchodku. Mesačnú sumu rodičovského dôchodku od jedného dieťaťa pre jedného rodiča odhadujú navrhovatelia v roku 2023 na úrovni 21,8 eura (v roku 2023 bude tento príspevok vyplatený jednorazovo, t. j. v sume 261,6 eura); v roku 2024 na úrovni 23,7 eura; v roku 2025 na úrovni 26,1 eura a v roku 2026 na úrovni 28,1 eura.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #deti #rodičia #rodičovský dôchodok