Dôchodky: Ich komplikované podmienky vyvolávajú množstvo otázok. Na niektoré z nich sme hľadali odpovede

Otázok, ktoré si penzisti často kladú je mnoho. Zaujíma ich aj práca popri dôchodku, dopyty na krátenie pozostalostnej dávky či otázky smerujúce k vybaveniu invalidného dôchodku.

26.01.2023 06:00
premýšľajúci dôchodcovia, seniori, penzia Foto:
Dôchodkový vek sa v roku 2023 nemení, zostáva 64 rokov a až do ročníka narodenia poistenca 1966 sa uplatňuje podľa tabuľky.
debata

Dôchodkový vek síce už pevne určuje tabuľka, napriek tomu mnohé otázky smerujú práve k veku odchodu do dôchodku. Parlament totiž schválil novelu zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej sa vek odchodu do dôchodku bude opäť odvíjať od strednej dĺžky dožitia.

„Dôchodkový vek sa v roku 2023 nemení, zostáva 64 rokov a až do ročníka narodenia poistenca 1966 sa uplatňuje podľa tabuľky. Zároveň platí, že dôchodkový vek sa poistencovi znižuje o 6 mesiacov za každé vychované dieťa (najviac za tri deti, teda najviac o 18 mesiacov). Zmena nastane v roku 2024,“ približuje zmenu hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Video
Elektronický účet poistenca v relácii Ide o peniaze exkluzívne predstavuje generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Michal Ilko. Premiéra 8. 12. 2022.

„Nový dôchodkový vek ustanoví ministerstvo práce na päť rokov dopredu. Prvýkrát sa tak stane v roku 2024 a ustanoví sa dôchodkový vek poistencov narodených v roku 1967,“ spresnil Kontúr.

Otázky smerujú aj k predčasným dôchodkom. Od januára pribudol totiž nový druh, ktorý má trochu iné podmienky ako ten pôvodný. Jedno majú ale spoločné. Každý, kto chce o túto penziu požiadať, musí dosiahnuť jej minimálnu sumu: 375,10 eura mesačne a nesmie pracovať.

„Od januára tohto roku sú podmienky nároku na predčasný dôchodok alternatívne v závislosti od toho, či poistenec získal najmenej 40 odpracovaných rokov. Zákon vymedzuje, ktoré obdobie sa považuje za odpracovaný rok, pričom vylučuje dobu štúdia či nezamestnanosti,“ vraví Kontúr. Stále platí, že do penzie môže človek ísť aj dva roky pred riadnym dôchodkovým vekom.

dôchodok, penzia, dôchodca, penzista, dôchodkyňa, penzistka, žiadosť Čítajte aj Poisťovňa bude informovať o tom, kedy pôjdete do penzie, aj o jej sume. Dostanete tzv. dôchodkovú prognózu

Suma predčasného dôchodku, ak poistenec získal najmenej 40 odpracovaných rokov (bez ohľadu na to, koľko mu chýba do dovŕšenia dôchodkového veku), bude znížená o 0,3 % za každý skorší mesiac odchodu do penzie. Ak človek žiada o penziu maximálne dva roky pred riadnym dôchodkom, za každý skorší mesiac mu odrátajú 0,5 percenta.

Mnohí sa pýtajú na valorizáciu sumy minimálnej penzie. Očakávali totiž, že im dôchodok zvýšený na sumu minimálneho dôchodku od januára vzrastie. Pri každoročnej valorizácii minimálnych dôchodkov platia osobitné pravidlá.

Dôchodci, penzia, dôchodky Čítajte aj Ako sa budú zvyšovať penzie a kedy dostanete viac peňazí? + tabuľka a príklady

„Sociálna poisťovňa nezvyšuje minimálny dôchodok, ktorý penzista poberá, ale pôvodný dôchodok, ktorý dôchodcovi zvýšila na úroveň minimálneho už pri jeho priznávaní. Po valorizácii vypláca potom seniorovi ten dôchodok, ktorý je pre neho výhodnejší. Ak je pôvodný dôchodok dôchodcu aj po valorizácii stále nižší ako minimálny, naďalej dostáva minimálny dôchodok. Naopak, pôvodný valorizovaný dôchodok začne Sociálna poisťovňa vyplácať penzistovi v prípade, ak je po valorizácií vyšší ako minimálny,“ vysvetlil Kontúr.

Sumy pozostalostných dávok sú pre mnohých ľudí neprehľadné. Pozostalostné dôchodky síce predstavujú 60 % z dôchodku zomretého, ak je však pozostalý tiež penzista, vyplácajú sa tieto dôchodky v takzvanom súbehu, čo znamená, že nižšia penzia sa vypláca v sume jednej polovice. Ak teda zomretý partner poberal dôchodok 600 eur a pozostalá manželka 400 eur, 60 % z 600 eur je 360. Keďže jej penzia je vyššia ako suma pozostalostnej dávky, bude dostávať aj naďalej svoju penziu 400 eur a vdovský dôchodok bude dostávať v sume jednej polovice, teda 180 eur. Spolu bude dostávať 580 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #senior #Dôchodcovia #dôchodkový vek #invalidné dôchodky #penzijná dávka