Dostávate stále rovnakú sumu penzie? Možno na zvýšenie nemáte nárok. Prečo?

Sociálna poisťovňa pripomína, že na valorizáciu (zvýšenie) dôchodku od 1. januára 2023 sa podľa zákona o sociálnom poistení neprihliada na zvýšenie dôchodku na sumu minimálneho dôchodku. Zvyšuje sa suma pôvodne priznaného dôchodku bez tohto zvýšenia.

20.01.2023 14:59
Senior, penzista, dôchodca, premýšlanie, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Znamená to, že Sociálna poisťovňa dôchodcovi o 11,8% zvyšuje sumu pôvodne priznaného dôchodku a ak je tento dôchodok stále nižší, ako minimálny dôchodok, dôchodcovi naďalej vypláca minimálny dôchodok. Ten totiž pre neho naďalej zostáva finančne výhodnejší.

Sumy minimálneho dôchodku sa nemenia

„Po valorizácii (zvýšení) dôchodku od 1. januára Sociálna poisťovňa prehodnotí nárok na zvýšenie dôchodku na sumu minimálneho dôchodku, pričom od 1. januára 2023 sa suma minimálneho dôchodku nemení. Minimálny dôchodok zostáva rovnaký ako v roku 2020, keďže právne predpisy sumu minimálneho dôchodku v roku 2023 nezmenili,“ uvádza hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Postup pri valorizácii minimálneho dôchodku

Ak bude po zvýšení pôvodne vyrátaného dôchodku tento dôchodok stále nižší ako suma minimálneho dôchodku, dôchodok sa bude naďalej vyplácať v sume minimálneho dôchodku – vyplácaná suma sa teda nezmení. „Ak po zvýšení pôvodne vyrátaného dôchodku bude dôchodok vyšší ako suma minimálneho dôchodku, nárok na minimálny dôchodok zanikne a dôchodok sa bude vyplácať vo vyššej sume,“ vysvetlil Kontúr. Po valorizácii vypláca dôchodcovi vždy ten dôchodok, ktorý je pre neho finančne výhodnejší.

„Sociálna poisťovňa na konci roka 2022 vyplácala viac ako 128 tisíc minimálnych dôchodkov,“ dodal Martin Kontúr.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #valorizácia #penzie #minimálny dôchodok