Rodičovský dôchodok: Akú sumu dostanete? Niekto nič a niekto... Pozrite si tabuľku

Kto a kedy dostane rodičovský dôchodok? A akú sumu? Ako bude vyplatený tento rok a ako v nasledujúcich? Tu sú odpovede.

29.01.2023 06:00
Otec a syn, dôchodca Foto:
Ilustračná foto.
debata (17)

Rodičia, ktorých deti pracujú ako zamestnanci alebo živnostníci a platia odvody, dostanú už koncom tohto roka jednorazovo vyplatený tzv. rodičovský dôchodok. V budúcich rokoch ho budú dostávať mesačne v deň výplaty riadnej penzie.

Video
Jozef Mihál v Ide o pravdu vysvetľuje smršť zmien v dôchodkoch

„Nárok na rodičovský dôchodok vzniká najskôr od 1. januára 2023. V prvom roku, teda v roku 2023, rozhodne Sociálna poisťovňa o nároku na rodičovský dôchodok najneskôr do konca septembra 2023. Sociálna poisťovňa rozhodne iba v prípade, ak poberateľovi nárok na rodičovský dôchodok vznikne a zašle mu o tom písomné rozhodnutie,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Dôchodca s okuliarmi Čítajte aj Rodičovský dôchodok? Ľudia "bombardujú" otázkami Sociálnu poisťovňu. Tu sú tie najčastejšie, aj s odpoveďami

Suma tohto druhu dôchodku je však ohraničená „V tomto roku je maximálna výška rodičovského dôchodku 21,80 eura mesačne,“ konštatoval Kontúr.

Ak vznikne nárok na rodičovský dôchodok viacerým poberateľom dôchodku, maximálna suma úhrnu rodičovského dôchodku je 3 % z vymeriavacích základov dieťaťa. Takto určená suma zároveň nemôže byť vyššia než 43,60 eura mesačne, čo predstavuje 3 % jednej dvanástiny 1,2-násobku všeobecného vymeriavacieho základu platného v kalendárnom roku 2021.

A aká bude jeho suma? „Napríklad ak malo dieťa počas roka 2021 v zamestnaní hrubú mzdu počas 10 mesiacov 900 eur mesačne, jeden mesiac bolo na PN a mzdu nemalo a jeden mesiac malo mzdu 3000 eur, celkovo za rok 2021 zarobilo v hrubom 12 000 eur, v priemere tisíc eur mesačne a rodičovský dôchodok oboch rodičov, ak žijú a sú na dôchodku, bude po 15 eur mesačne,“ napísal vo svojom facebookovom statuse Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála odborník na penzie a bývalý minister práce Jozef Mihál.

Pripravil aj prehľadnú tabuľku, podľa ktorej každý senior zistí, koľko peňazí môže od svojho dieťaťa dostať:

17 debata chyba
Viac na túto tému: #penzie #suma penzie #rodičovský dôchodok