Rodičovský bonus dostane viac seniorov. Prečo to tak bude?

Seniori poberajúci penziu dostanú od svojich detí takzvaný rodičovský dôchodok. Tento rok im ho Sociálna poisťovňa vyplatí jednorazovo koncom roka. V ostatných rokoch ho už budú dostávať každý mesiac spolu s penziou.

12.02.2023 07:01
žena, matka, dôchodkyňa Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

„Rodičovský dôchodok Sociálna poisťovňa prizná poberateľovi starobného či invalidného dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku a výsluhového dôchodku vyplácaného po dovŕšení dôchodkového veku. Biologickému rodičovi alebo osvojiteľovi poistenca ho prizná automaticky bez toho, aby bolo potrebné podať akúkoľvek žiadosť alebo vyhlásenie. Rodičovský dôchodok dieťaťu nezvyšuje jeho odvody do Sociálnej poisťovne a ani nezníži jeho budúcu penziu,“ priblížil podmienky novej dávky hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Video
Elektronický účet poistenca neznie ako sexi produkt. Ale môže vám zachrániť dôchodok

Dieťa dôchodcu, ktoré však chce prispievať „náhradným“ rodičom* alebo si želá vylúčiť priznanie rodičovského dôchodku svojim rodičom, musí svoj úmysel oznámiť Sociálnej poisťovni. „Urobí tak prostredníctvom formulára Vyhlásenie fyzickej osoby na účely nároku na rodičovský dôchodok. Následne ho doručí Sociálnej poisťovni do 28. februára viacerými spôsobmi, napríklad osobne v pobočke Sociálnej poisťovne, prostredníctvom pošty, ako všeobecné podanie cez portál slovensko.sk,“ približuje postup Kontúr.

financie, peniaze, dávky, plat, bankovky Čítajte aj Zárobky a odpracované roky? Pozrite sa, ako ovplyvnia sumu vašej penzie + príklady

Ak dieťa nevyhlásilo, že nárok na rodičovský dôchodok nemá rodičovi vzniknúť, čiže nedoručí žiadne vyhlásenie, Sociálna poisťovňa rozhodne o vzniku nároku na tento dôchodok automaticky a sumu rodičovského dôchodku za rok 2023 následne vyplatí jednorazovo. V ďalších rokoch bude rodičovský dôchodok súčasťou pravidelnej mesačnej výplaty dôchodku.

„V prípade priznania nároku na rodičovský dôchodok tento bude platiť po dobu piatich kalendárnych rokov. Napríklad, ak nárok vznikne 1. januára 2023, bude trvať do 31. decembra 2027. Výška rodičovského dôchodku sa bude prepočítavať každý rok na základe vymeriavacích základov dieťaťa spred dvoch rokov,“ konštatoval Kontúr.

Otec a syn, dôchodca Čítajte viac Rodičovský dôchodok: Akú sumu dostanete? Niekto nič a niekto... Pozrite si tabuľku

Suma rodičovského dôchodku pre jedného rodiča je 1,5 percenta jednej dvanástiny úhrnu vymeriavacích základov dieťaťa za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza roku, z ktorého bolo zaplatené poistné na starobné poistenie.

Momentálne sa rodičovský dôchodok netýka seniorov, ktorých deti pracujú ako vojaci, policajti či hasiči. To by však od mája mohlo byť minulosťou. Nárok na rodičovský dôchodok má pritom rodičom policajtov a vojakov vzniknúť spätne aj za obdobie od 1. januára tohto roka. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý do parlamentu predložili poslanci za hnutie Sme rodina Miloš Svrček a Jozef Lukáč. Návrhom by sa mal parlament zaoberať na schôdzi, ktorá sa začína 31. januára tohto roka. „Navrhuje sa preto právna úprava vzniku nároku na rodičovský dôchodok podľa zákona o sociálnom poistení aj z titulu účasti dieťaťa poberateľa dôchodku na výsluhovom zabezpečení," uviedli poslanci.

Pri výpočte sumy rodičovskej penzie sa vychádza z príjmov dieťaťa spred dvoch rokov. Suma rodičovského dôchodku je zastropovaná, počíta sa najviac z 1,2-násobku priemernej mzdy na Slovensku. Pri priemernej hrubej mzde za rok 2021 vo výške 1 211 eur maximálny rodičovský dôchodok v tomto roku dosiahne 21,80 eura mesačne pre každého rodiča. Takýto rodičovský dôchodok svojim rodičom môžu dopriať deti, ktorých hrubá mzda alebo vymeriavací základ dosahujú 1 453,60 eura a viac.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #rodičovský bonus #rodičovský dôchodok