Rodičovský dôchodok: Dozvie sa rodič koľko zarábate? A čo keď ste poslali viac vyhlásení?

Čo bude vo výpise, ktorý dostane rodič pri oznámení o výške rodičovského dôchodku? Dozvie sa o zárobkoch detí? A čo v prípade, že ste poslali viac vyhlásení? Ktoré bude Sociálna poisťovňa akceptovať?

28.02.2023 12:42
dane, odvody, doklady, daňové, priznanie,... Foto:
debata (3)

Ak príde do 28. februára viac vyhlásení od jedného dieťaťa s rozdielnymi údajmi, ktoré vyhlásenie bude Sociálna poisťovňa akceptovať?

Ak do 28. februára 2023 príde od jedného dieťaťa viacero vyhlásení, akceptovať sa bude vyhlásenie, ktoré bolo podané ako posledné.

Budú v rozhodnutí o rodičovskom dôchodku uvedené mená detí, ktoré prispeli, akou čiastkou prispeli a koľko deti zarábajú?

V rozhodnutí budú uvedené mená a priezviská detí, vymeriavacie základy a suma rodičovského dôchodku za každé dieťa, od ktorého je odvodený nárok na rodičovský dôchodok.

Ak však poberateľovi dôchodku vznikne nárok na rodičovský dôchodok v maximálnej sume, pretože suma vymeriavacieho základu dieťaťa bola vyššia ako 1,5 % jednej dvanástiny 1,2-násobku všeobecného vymeriavacieho základu, v rozhodnutí o rodičovskom dôchodku sa namiesto konkrétnej sumy vymeriavacieho základu dieťaťa uvedie spomínaná maximálne použiteľná suma vymeriavacieho základu.

Video
Všetko, čo musíte urobiť, aby ste dali-dostali rodičovský dôchodok a kedy vám ho prvý raz pošlú?
3 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #rodičovský dôchodok #dôchodok rodičia