Výška dôchodku nezávisí len od štátu. Tu sú možnosti, ako si ho zvýšiť

Priemerný starobný dôchodok na Slovensku nedosahuje ani sumu 600 eur. Možností ako si penziu zvýšiť je viacero. Sporenie, investovanie, II. a III. pilier a dobrovoľné odvody do Sociálnej poisťovne. Toto všetko sú spôsoby, ako si môžete dopomôcť k vyššej penzii.

01.04.2023 06:00
dôchodca, senior, penzia, strašia pani na tablete Foto:
Pri výpočte budúceho dôchodku platí aj pravidlo - čím vyššie odvody na dôchodkové poistenie si platíte, tým vyššia bude suma vašej budúcej penzie.
debata (7)

Pre ľudí mladších ako 40 rokov, ktorým vznikne prvé dôchodkové poistenie po 1. máji 2023, napríklad začnú pracovať, sa zavádza automatická účasť v II. pilieri. Práve druhý pilier dokáže zvýšiť budúcu penziu. Sporiteľ, ktorý sporí v II. pilieri, tak bude poberať dôchodok z dvoch zdrojov.

Video
Ide o peniaze: Ako mať na dôchodku o 100 eur viac? Poradí Pavel Škriniar, investičný analytik spoločnosti Swiss Life Select. Premiéra 13. 7. 2022.

Prvým bude primerane krátený dôchodok z I. piliera, ktorý vypláca Sociálna poisťovňa a druhým dôchodok z II. piliera, ktorého výška bude závisieť od zaplatených príspevkov, ako aj ich zhodnotenia a od zvoleného spôsobu poberania dôchodku zo starobného dôchodkového sporenia. V druhom pilieri nastali po poslednej novele zákona o starobnom dôchodkovom sporení zásadné zmeny. Nová výplatná fáza má zabezpečiť predovšetkým postupné a dlhodobé vyplácanie úspor. "Dôchodok z II. piliera bude sporiteľ poberať z polovice nasporenej sumy najskôr formou programového výberu a následne po jej dočerpaní bude z druhej polovice nasporenej sumy poberať doživotný dôchodok.

dôchodcovia, seniori, dovolenka, relax, oddych, bazén Čítajte aj Dostanú penzisti na dovolenku príspevok sto eur namiesto súčasných 50?

Zostane zachovaná aj možnosť poberania dôchodku formou programového výberu, keď sporiteľ môže výplatu nasporenej sumy prispôsobiť vlastným preferenciám a nechať si dôchodok vyplatiť aj jednorazovo, avšak oproti súčasným pravidlám iba z tej časti jeho nasporenej sumy, ktorá je určená pre programový výber.

Jedinou podmienkou bude dostatočné doživotné zabezpečenie sporiteľa a teda súčet súm jeho doživotne poberaných dôchodkov z I. piliera, prípadne výsluhových dôchodkov, dôchodkov z cudziny a pod. bude vyšší ako tzv. referenčná suma, čo je hodnota priemerného mesačného starobného dôchodku," uvádza ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.

„Výplatná fáza sa mení s účinnosťou od 1. januára 2024. Ak sporiteľ požiada o dôchodok z II. piliera do 31. decembra 2023 a následne na základe záväznej ponuky dôchodkov z ponukového listu uzatvorí dohodu o vyplácaní dôchodku programovým výberom (dôchodok vypláca DSS) alebo zmluvu o poistení dôchodku (dôchodok vypláca životná poisťovňa), budú sa na neho vzťahovať podmienky súčasnej výplatnej fázy platnej do 31. decembra 2023,“ upozorňuje ministerstvo.

Pri výpočte budúceho dôchodku platí aj pravidlo – čím vyššie odvody na dôchodkové poistenie si platíte, tým vyššia bude suma vašej budúcej penzie. Zamestnancom strháva odvody priamo zamestnávateľ, živnostníci si musia odvody platiť každý mesiac sami. Ak si chce niekto zvýšiť svoju penziu, môže si platiť aj dobrovoľné odvody. V takom prípade si sám zvolí vymeriavací základ, z ktorého sa mu poistné vypočíta. Ten však musí byť v rozmedzí medzi minimálnym a maximálnym vymeriavacím základom.

Dôchodca v práci Čítajte aj Ste starobný penzista? Pracovať môžete bez obmedzenia. Tu sú príklady, ako vám práca zvýši penziu

Nie pre každého je však výhodné odvádzať dobrovoľné odvody. Neoplatí sa to ľudom, ktorí zarábajú viac ako trojnásobok priemernej mzdy. Pri výpočte dôchodku sa berie do úvahy len trojnásobok priemerného platu, ich dôchodok by sa aj tak nezvýšil. Zbytočné je to aj pre ľudí, ktorí nie sú vôbec povinne poistení, aby si platili celý rok dobrovoľné odvody z vymeriavacieho základu, ktorý je vyšší ako trojnásobok priemernej mzdy.

Využiť možno aj doplnkové dôchodkové sporenie, takzvaný tretí pilier dôchodkového systému, v ktorom sú finančné prostriedky účastníkov spravované doplnkovými dôchodkovými spoločnosťami a umožňuje účastníkom získať doplnkový dôchodkový príjem v starobe. Vstup do tretieho piliera je pre osoby staršie ako 18 rokov dobrovoľný. Ak sa niekto rozhodne pre sporenie v III. pilieri, musí s vybranou DSS uzatvoriť účastnícku zmluvu. Účastníci doplnkového dôchodkového sporenia platia príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie sami (za zamestnancov môže príspevky platiť aj ich zamestnávateľ).

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodok #penzia #II. pilier #III. dôchodkový pilier