Ste SZČO a platíte minimálne odvody? Aj toto vám pomôže nasporiť si na dôchodok

Ak si chcete zvýšiť dôchodok našetrenými peniazmi, mali by ste začať čím skôr. Možností ako tak robiť, je viacero.

06.03.2023 08:00
pán v obleku, Foto:
Medzi sporením a investovaním je zásadný rozdiel. Ak necháte zarobené peniaze odpočívať len na bežnom účte, prípadne si ich budete posielať na sporiaci účet, vinou inflácie sa vám časom znehodnotia.
debata (12)

Sporenie

Pri dlhom sporení platí, že sporiteľ má výhodu z toho, že inkasuje aj úroky z úrokov.

Profitom dlhšieho sporenia je aj to, že možno využiť aj fondy, ktoré z dlhodobého hľadiska prinášajú vysoké zisky, no neoplatí sa do nich investovať na krátky čas, pretože sa vyznačujú vysokou kolísavosťou. Hodnota investície sa teda môže výrazne meniť – a to smerom nahor, ale aj nadol.

Indexové fondy: sporiť na dôchodok sa oplatí aj cez takzvané ETF fondy. Ide o indexové fondy, ktoré sledujú vybraný akciový index a na rozdiel od klasických podielových fondov do nich správca výrazne nezasahuje. Investori platia nižšie poplatky ako pri podielových fondoch a investícia do nich je po jednom roku oslobodená od dane z príjmov.

počítač, online, elektronika, szčo, pracovníčka Čítajte aj Kalendár SZČO a podnikateľov v roku 2023

Typickými sporiacimi produktmi sú bežný účet, sporiaci účet alebo termínovaný vklad v banke.

Ide skôr o kumulovanie peňazí – prebytočnej hotovosti v banke.

Je ideálne pre udržanie finančnej rezervy.

K peniazom sa viete dostať prakticky okamžite.

Sporiace produkty však majú veľmi nízke, takmer nulové úročenie, čiže inflácia na nich vaše peniaze znehodnocuje.

Ak napríklad necháte na svojom bežnom účte ležať 1 000 eur, pri inflácii 2,9 % budú mať o rok hodnotu len 971 eur, čiže si za ne môžete kúpiť menej.

Pre nízke úroky preto sporenie nie je vhodné na dlhodobé zhodnocovanie peňazí.

Investovanie

Na rozdiel od jednorazového investovania je pravidelné investovanie stálejšie a menej rizikové. Jednorazová investícia je vhodná pre skúseného investora. Naopak, pri pravidelnom investovaní nepotrebujete byť expertom na investície. Jeho najväčšou výhodou je však rozloženie vašej plánovanej investície v čase.

„Dlhodobé investovanie prináša so sebou výhody aj nevýhody. Najväčšia výhoda dlhodobého investovania spočíva v rozložení rizika v časovom horizonte. Nemusia vás totiž trápiť krátkodobé výkyvy na trhu. Ďalšou výhodou je aj daňové zvýhodnenie, ak napríklad ETF fond vlastníte viac ako jeden rok, výnosy z tejto investície nepodliehajú dani z príjmov,“ uvádza Fianančný kompas.

Euro bankovky, peniaze Čítajte aj Aké odvody zaplatí SZČO do zdravotnej poisťovne? Tu je tabuľka

Medzi sporením a investovaním je zásadný rozdiel. Ak necháte zarobené peniaze odpočívať len na bežnom účte, prípadne si ich budete posielať na sporiaci účet, vinou inflácie sa vám časom znehodnotia. Preto je dobré poradiť sa s investičným špecialistom, ktorý má prehľad o možnostiach na trhu a odporučí vám investičné produkty s ohľadom na váš cieľ. Aby ste investovali, nemusíte mať k dispozícii veľký objem peňazí vo výške pár tisíc eur a odborné znalosti, ako ich investovať. Je to oveľa jednoduchšie a na začiatok vám stačí aj 20 či 50 eur.

Na rozdiel od sporenia ide o zhodnotenie finančných prostriedkov.

Účelom investovania je dosiahnuť zisk, čiže okrem odkladania peňazí vďaka vyšším úrokom, resp. výnosom dostanete aj niečo „navyše“.

Vaše peniaze tak rokmi nestrácajú na hodnote, ale zarábajú.

Investovať môžete pravidelne – napr. 25, 50 či 100 eur mesačne, ale aj jednorazovo, ak máte k dispozícii vyššiu sumu peňazí – napríklad 1 000, 5 000 eur a podobne.

Výšku investovanej sumy môžete kedykoľvek zmeniť – zvýšiť alebo aj znížiť, v závislosti od vašej aktuálnej finančnej situácie.

K investovaným peniazom sa v prípade potreby viete dostať do 2 dní (alebo do týždňa, v závislosti od zvoleného finančného produktu).

Typickými a často využívanými investičnými produktmi sú podielové fondy, indexové fondy – ETF, akcie, dlhopisy alebo investičné zlato

Máme sa vopred poradiť s odborníkom? Podľa Finančného kompasu nie je jednoduché vyznať sa v stovkách rôznych fondov. Ak nie ste sami finančnými expertmi, odporúča sa poradiť pri výbere so skúseným odborníkom. Ten vás určite upozorní aj na to, aby ste si pri výbere dali pozor na to, v akej mene vybraný fond investuje a vyhli sa tak ďalšiemu riziku.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #SZČO #podnikanie #sporenie na dôchodok #odvody do Sociálnej poisťovne