Na dôchodok nemyslí až 40 % ľudí

Na dlhodobé šetrenie a zhodnocovanie slúži kombinácia viacerých nástrojov, medzi ktorými by nemalo chýbať investovanie.

08.03.2023 10:30
odkladanie šetrenie financií, peniaze na... Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Jedným zo základných pravidiel pri budovaní úspor je myslenie z pohľadu dlhodobého horizontu. Krátkodobé úspory využije niekoľkokrát za život každý, neskôr však oceníme dlhodobo budované úspory. Na dôchodok však podľa reprezentatívneho prieskumu 365.invest nemyslí až 40 % opýtaných.

Ženy zarábajú v priemere menej ako muži a aj ich priemerný dôchodok je približne o sto eur nižší. Pritom do dôchodku odchádzajú skôr, mužov prežijú približne o sedem rokov a sú viac ohrozené chudobou. „Ženy by mali sporiť efektívnejšie a vedomejšie ako muži s ohľadom na životné momenty a podmienky sociálneho zabezpečenia od štátu, ktoré im môžu skomplikovať životný štandard v pokročilom veku,“ hovorí PR manažérka správcovskej spoločnosti 365.invest Katarína Dubeňová.

dôchodca, penzia, senior, Sociálna poisťovnňa Čítajte aj Do penzie po 40 rokoch? Ale pozor, nie všetky roky sa rátajú. Ktoré vám započítajú a ktoré nie?

Udržanie štandardu je tak na ich aktívnom rozhodnutí a správnom nastavení sporiacej stratégie. „Kým samozrejmosťou sú dnes sporiace účty v bankách, či iné konzervatívne bankové produkty, ktoré môžu slúžiť na budovanie krátkodobých úspor, na dlhodobé šetrenie a zhodnocovanie by mali využívať kombináciu viacerých nástrojov, medzi ktorými by nemalo chýbať investovanie,“ pokračuje Dubeňová.

Na Slovensku v súčasnosti podľa prieskumu investuje len necelá tretina obyvateľstva. Strednodobé a dlhodobé sporiace riešenia, medzi ktorými je aj investovanie, volí 57 % mužov a len 39 % žien. Konkrétne investovanie do podielových fondov ako sporiace riešenie volí len 18 % žien, mužov takmer dvojnásobok. Ak už aj ženy sporia, dokážu si odložiť skôr nižšie sumy. Do 50 eur si odkladá 40 % žien. Viac ako pätina si však nedokáže odložiť nič, mnohé volia odkladanie peňazí fyzicky, doma či na bežnom účte v banke.

budík, mince úspory, peniaze, dôchodok, druhý pilier Čítajte aj Čo musíte vedieť o zmenách v II. pilieri? Kam štát presunie vaše peniaze? Budete si môcť užívať celú nasporenú sumu?

Medzi ľuďmi všeobecne, a aj v prípade žien, investovaniu podľa Dubeňovej často bránia viaceré bariéry. Môže to byť pocit, že investovaniu nerozumejú, boja sa straty peňazí alebo neinvestujú, pretože majú voľný minimálny alebo žiadny obnos peňazí. „Vďaka pravidelnému dlhodobému investovaniu s minimálnou sumou však akokoľvek zvolená investičná stratégia môže priniesť investorkám do budúcna zaujímavý výnos,“ vysvetľuje Dubeňová.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #úspory #dôchodok #penzia #sporenie