Predčasný dôchodok. Dva druhy, rôzne podmienky. A od júla bude nedostupnejší

Uvažujete nad odchodom do predčasného dôchodku? Od januára máte hneď dve možnosti. Buď môžete požiadať o penziu maximálne dva roky pred dosiahnutím penzijného veku, alebo po 40 odpracovaných rokoch. V druhom prípade sa vek odchodu do penzie nesleduje.

31.03.2023 06:00
manželia, pár, dôchodcovia, premýšľanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

A navyše už niekoľko mesiacov je vyššia aj minimálna suma tohto druhu dôchodku, ktorú musí budúci penzista dosiahnuť, aby mu bol priznaný. Musí totiž dosiahnuť aspoň 1,6-násobok sumy životného minima, teda minimálne 375,10 eura mesačne. A to všetko po odpočítaní „trestu“ za skorší odchod do penzie, teda po znížení sumy dôchodku o pol percenta za každý skorší mesiac odchodu do penzie, v prípade odchodu do penzie po 40 odpracovaných rokoch o 0,3 percenta.

„Suma predčasného dôchodku sa zníži o 0,5 percenta za každých začatých 30 dní odo dňa vzniku nároku na predčasný dôchodok," uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. „To znamená, že ak poistenec požiada o predčasný dôchodok presne dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, tento sa mu skráti o 12,5 %,“ vysvetlil. Ak oň požiada rok pred dovŕšením penzijného veku, celkovo sa predčasný dôchodok skráti o 6,5 %.

Od januára pribudol aj nový typ predčasnej penzie. Žiadať o ňu už môže každý, kto odpracoval 40 rokov. Do odpracovaných rokov sa ale nepočíta doba štúdia ani podpora v nezamestnanosti. Ženám sa započítava obdobie starostlivosti o dieťa, mužom zas vojenská služba. Aj v tomto prípade však musí minimálna suma predčasného dôchodku dosiahnuť aspoň 375,10 eura. A tiež po odrátaní percenta za každý skorší mesiac odchodu do penzie. V tomto prípade to však nie je 0,5 percenta za každý skorší mesiac, ale „iba“ 0,3 percenta. Ak budete chcieť ísť do penzie napríklad o štyri roky skôr, musíte počítať s faktom, že váš dôchodok bude nižší o viac ako 14 percent.

dôchodca, pracujúci dôchodca Čítajte viac Porovnanie: Predčasný dôchodok či podpora? Čo sa oplatí viac + príklady

V prijatých žiadostiach o dôchodok má Sociálna poisťovňa údaje o všetkých žiadostiach o predčasný starobný dôchodok. „Ide o jeden druh dávky, špecifické podmienky v sledovaných štatistikách nerozlišujeme,“ uviedol Kontúr. „Ku koncu februára bolo priznaných 887 predčasných dôchodkov po odpracovaných 40 rokoch s priemernou výškou 746,20 eura. Nesledujeme, aká bola najvyššia výška takéhoto dôchodku,“ povedal hovorca.

Od júla budú mať však ľudia, ktorí sa rozhodnú odísť do predčasnej penzie, opäť zložitejšiu situáciu. Od júla porastú sumy životného minima. A práve od nich sa odvíja aj minimálna suma predčasného dôchodku, ktorú bude musieť žiadateľ oň dosiahnuť. Suma životného minima by mala byť od júla 264,20 eura, a tak by malo platiť, že nárok na predčasný starobný dôchodok vznikne od sumy 422,72 eura mesačne. Ak bude vypočítaná výška predčasného dôchodku nižšia ako táto hranica, nárok na tento druh dôchodku poistencovi nevznikne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #Dôchodcovia #odchod do dôchodku